teisipäev, 23. september 2008

Ummamuudu ubinad

Alles hiljuti tegin ma vürtsikat õunapirukat. Kuna see kook on väga maitsev juba selle retsepti järgi tehes, siis ei ole ma seda eriti täiendanud ega muutnud kõikide nende aastate jooksul. Kui nüüd päris aus olla, siis sõltuvalt tujust ma vahel lisan kaneeli, vahel mitte, aga see pigem maitseküsimus, kui midagi muud. Eile aga otsustasin ma katsetada tõeliselt vürtsika õunapirukaga :) Täitsa minu maitse järgi, see tähendab, et piisavalt magus, kuid mitte liiga magus ja natuke muid maitseid vahele. Muud maitsed vaadake retseptist ise järele ;)

Teistmoodi vürtsikas õunapirukas
8 suuremat lõiku

500 g muretainast
7-9 õuna, kooritud ja tükeldatud
1 laimi koor ja mahl
2 tl kaneeli
200 g rosinaid
3 spl konjakit
1 spl heledat muscovado suhkrut
pöidlasuurune ingverijuure tükk, kooritud ja riivitud

Valmistamine:

1. Pane rosinad eelmisel õhtul 2 spl konjakisse ligunema.

2. Sega õunatükid laimi koore ja mahlaga, kaneeli, suhkruga, rosinatega ja ingveriga. Lisa 1 spl konjakit. Aseta kõrvale.

3. Jaota tainas kaheks tükiks (2/3 ja 1/3). Rulli suurem tükk umbes 3 mm paksuseks ümmarguseks latakaks ning vooderda sellega vormi põhi ja ääred. Kalla peale vürtsikad õunad. Seejärel rulli ka väiksem tükk laiali ning kata sellega õunad pealt. Kinnita ääred ning tee pisikesed sälgud.

3. Aseta pirukas 220-kraadisesse ahju 20 minutiks. Seejärel alanda temperatuuri 190-kraadi peale ja küpseta edasi 50 minutit või seni kuni tainas on pealt ilus kuldne. Kui pirukas hakkab pealt liiga tumedaks tõmbuma, siis kata see vahepeal fooliumiga, kuid kindlasti küpseta viimased 10 minutit lahtiselt, et pirukas jääks pealt krõbe.

4. Serveeri soojalt või külmalt jäätise või vahukoorega või täiesti niisama :)



Vürtsikate maitseelamusteni,

Veronika

Kommentaare ei ole: