esmaspäev, 15. september 2008

Quiche - lahtine pirukas prantsuse moodi

Quiche on prantsuse köögist tulnud ahjuroog, mis koosneb peamiselt munadest ja piimast või koorest ning mida küpsetatakse (mure)taina sees. Muna-piima segule võib enne küpsetamist lisada ka igasuguseid lisandeid ja siinkohal pole rohkem piire kui teie endi fantaasia.

Eesti keeles ei ole quiche mitte midagi muud kui lahtine pirukas. Võtad ära uhke nime, võtad ära ka roa salapära? ;) Tegelikult on quiche väga mõnus roog, mida pakkuda nädala sees külalistele vms. Samuti on võimalik quiche'i lõike sügavkülmutada ja seega on kiirel ajal hea võtta sügavkülmast juba valmis roog. See, kas quiche'i võib sügavkülmutada või mitte sõltub suuresti muidugi sellest, millega quiche on tehtud, nt Lotringi quiche (inglisekeelse nimega Quiche Lorraine, quiche'ide klassika) kannatab sügavkülmutamist, samas kaks ülejäänud postituses toodud quiche'i retsepti ei sobi selleks.

Täiusliku quiche'i põhja retsept
Allikas Good Food, august 2003
Seda tainast saab kasutada kõikide lahtiste pirukate puhul ning sobib ka sügavkülmutamiseks.

200 g jahu
100 g võid
1 muna
1/2 tl soola

Valmistamine:

1. Sega omavahel jahu ja sool ning näpi mass võiga ühtlaseks. Seejärel lisa muna. Siinkohal tasub olla ülesegamisega ettevaatlik, sest üle segades võib tainas osutuda liiga jäigaks. Mässi toidukilesse ja aseta 30 minutiks külmkappi.

2. Kuumuta ahi 180-kraadini ning laota aseta ahjualuse peale küpsetuspaberi leht (see annab küpsetamisel täiendava soojuspahvaka, mis kindlustab läbiküpsenud põhja).

3. Vooderda tainas ümmargusse küpsetusvormi (diameetriga 24 cm) põhja. Torka kahvliga põhja augud, seejärel laota peale küpsetuspaber ning laota sinna küpsetusoad.

4. Küpseta ahjus 10 minutit, misjärel eemalda küpsetusoad ja -paber ning küpseta sedasi täiendavad 10 minutit või rohkem, kuni põhi on kollakas-pruun.

Quiche Lorraine või Lotringi lahtine pirukas
Allikas Good Food, august 2003
8 lõiku

Põhi
1 täiuslik quiche põhi

Täidis
1 spl oliiviõli
6 viilu suitsupeekonit, tükeldatud
5 muna
284 ml kohvikoort
150 ml piima
140 g (gryère) juustu, riivitud
riivitud muskaatpähklit

Valmistamine:

1. Kuumuta õli pannil ning prae peekonitükke umbes 1 minuti vältel.

2. Sega suures kausis omavahel koor, piim ja munad. Lisa juust, muskaatpähkel ning maitsesta. Sega hulka pool peekonist ja kalla segu vormi. Laota pinnale laiali järelejäänud peekon.

4. Küpseta 170-kraadises ahjus 35-40 minutit või kuni segu hakkab muutuma kuldseks. Enne vormist välja võtmist lase paar minutit jahtuda. Serveeri külmalt või kuumalt. Põhiroana serveerides lisa roheline salat.


Värske spinati ja anšoovise quiche
Allikas Good Food, august 2003
8 lõiku

Põhi
1 täiuslik quiche põhi

Täidis
140 g väiksemat värsket kartulit
225 g beebispinatit
284 ml kohvikoort
2 muna
50 g värskelt riivitud parmesani juustu
10 anšoovisefileed oliiviõlis, kurnatud

Valmistamine:

1. Keeda kartuleid soolases vees 6 minutit, kurna ja jahuta külma vee all. Lõika õhukesed viilud.

2. Pane spinat pannile koos 2 spl veega ning sega seda kuni spinat on närtsinud. Jahuta ning kui spinat on piisavalt jahtunud pigista sellest välja liigne vedelik. Tükelda peenelt.

3. Sega suures kausis omavahel koor, munad ja juust. Tükelda pooled anšoovisefileedest ning lisa need kaussi koos rohke pipraga ning kartuli ja spinatiga. Kalla segu vormi. Peale laota laiali järelejäänud anšoovisefileed ja riivi juustu.

4. Küpseta 170-kraadises ahjus 35-40 minutit või kuni segu hakkab muutuma kuldseks. Enne vormist välja võtmist lase paar minutit jahtuda. Serveeri külmalt või kuumalt. Põhiroana serveerides lisa tomati-basiiliku salat.


Värskete köögiviljade ja kitsejuustu quiche
Allikas Good Food, august 2003
8 lõiku

Põhi
1 täiuslik quiche põhi

Täidis
40 g võid
85 g suvikõrvitsat, nurga alt (diagonaali) viilutatud
85 g aedubasid, poolitatud
85 g värskeid või külmutatud rohelisi herneid
3 talisibulat, pealsed tükeldatud, pead neljaks lõigatud
300 ml piima
25 g jahu
2 muna
110 g pehmet kitsejuustu
3 kirsstomatit, neljaks lõigatud

Valmistamine:

1. Sulata või potis ja prae rohelisi köögivilju ja sibulaid 5 minutit, segades kuni need pehmenevad. Lisa potti piim ja jahu ning sega tule peale kuni vedelik pakseneb kastmeks. Jahuta ca 5 minutit segu vahepeal segades, et vältida naha teket.

2. Lisa segule juurde munad ning maitsesta. Kalla segu vormi. Peale laota laiali tomatid ja kitsejuust.

4. Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit või kuni segu hakkab muutuma kuldseks. Enne vormist välja võtmist lase paar minutit jahtuda. Serveeri külmalt või kuumalt. Põhiroana serveerides lisa roheline salat.




Endale meeldib mulle lahtiste pirukate juures kõige rohkem võimaluste avarus ning see lihtsus, millega maitsev roog valmib. Alati võib ette valmis teha ja sügavkülma "unustada" pisikesi tainapakikesi, mida vajadusel kohe kasutada saab. Täidiseks võib kasutada aga kõike, mis parasjagu külmkapis üle on. Endale maitses nii köögiviljade ja kitsejuustuga quiche, kui ka Lotringi quiche. Mõlemad on väga mõnusad, kuigi ise annaksin eelistuse köögiviljadega quiche'le Anšoovistega quiche'i retsepti pole veel proovinud, kuid võttes arvesse maitsete kombinatsiooni, siis olen kindel, et ka see viib keele alla.

Ülaltoodud retseptid on ainult esialgseks eksperimenteerimiseks, et käsi kindel oleks, seejärel aga ideede andmiseks... Sky's the limit! :)

Katsetamisteni,

Veronika

Kommentaare ei ole: