teisipäev, 9. september 2008

Clafouti või clafoutis? Hoopiski flognarde :)

Käesoleva projekti võtsin ette tänu nami-nami ühiskokkamise üritusele. Lisaks sellele, et ühiskokkamised on väga lõbusad (saab enda omaga uhkustada ja teiste tulemusi vaadata), siis seekord on mängus ka natuke omakasupüüdlikkust. Nimelt, on loositakse septembrikuu ühiskokkamistest osavõtnute vahel välja kolm Tessa Kirose raamatut. Muidugi peab siis osa võtma! :)

Tegelikult olen tahtnud clafouti't teha juba ühiskokkamise algusest peale, kuid kuidagi pole seda va aega olnud, st et teised projektid on vahele tulnud... Nüüd siis aga on clafouti aeg särada :)

Clafouti on prantsuse magustoit, milles kasutatakse värskeid puuvilju (traditsiooniliselt kirsse) ja tainast. Tulemus on hämmastavalt sarnane pannkoogile, mistõttu võib öelda, et clafouti sobib väga hästi ka hommisöögiks, aga sellest hiljem.

Roog on pärit Limousin'ist ning 19. sajandil levis selle valmistamine üle kogu Prantsusmaa.

Kuigi valdavalt kasutatakse clafouti tegemisel kirsse, siis tegelikult võib kirsid asendada ka teiste hooajaliste puuviljadega, nt ploomid, jõhvikad jms, samuti võib kasutada ka nt kuivatatud ploome. Sellist rooga kutsutakse flognarde'iks või siis flaugnarde'iks.

Üldjuhul ei soovitata kirssidel kivide eemaldamist, sest kivid annavad maitsele väga omapärase nüansi. Samas on muidugi ilma kivideta clafouti't palju lihtsam ja ohutum süüa. Maitse asi...

Niisiis... nagu ka alguses sai mainitud, võib clafouti't süüa ka hommikusöögiks. Kuid traditsioonilise clafouti retsept on rammus, sisaldades sealhulgas võid ja palju rohkem suhkrut. Seepärast tuli retsepti mugandada hommikusöögilikumaks ning antud retsepti järgi valmistatav clafouti kindlasti ka on.

Ploomidega clafouti
Allikas Joy of Baking
2-3 inimesele

ploome (vastavalt olemasolule ja maitsele)
1/4 kl rummi
2 spl võid
4 spl suhkrut
1/2 kl jahu
1/4 tl soola
2 muna
1/2 kl piima
1/2 tl vanilliekstrakti

Valmistamine:

1. Lõika ploomid pooleks ja eemalda kivid. Jäta taina valmistamise ajaks rummi sisse ligunema.

2. Valmista tainas segades omavahel kokkujahu, sool, muna, piim, vanilliekstrakt ja 2 spl suhkrut.

3. Võta ploomid rummist välja ja sega järelejäänud rumm taina sisse.

4. Kuumuta pann ja sulata pannil või. Seejärel pane pannile ploomid, milledele lisa 2 spl suhkrut ning sega kuni suhkur muutub siirupiks.

5. Aseta ploomid küpsetusaluse põhjale ning kalla üle tainaga. Küpseta 220-kraadises ahjus ca 15-20 minutit kuni clafouti on kerkinud. Ära vahepeal ahjuust lahti tee, sest siis clafouti ei kerki.

6. Serveeri soojalt raputades üle tuhksuhkruga või maitsestamata jogurtiga, hapukoorega või vahukoorega. Mina sõin külmalt järgmisel päeval ilma lisanditeta ja oli ka väga hea :)







Kokkamisteni,

Veronika

1 kommentaar:

Pille ütles ...

Aitäh kaasalöömise eest, Veronika! Loodame, et Sul on siis loosiõnne :)