reede, 19. märts 2010

Moussaka... ikka see klassikaline

See on vist üks minu lemmiktoitusid, aga ma ei tee seda väga tihti. Miks? Ma ise ka ei tea, sest tegelikult on see ju väga lihtne roog, mida valmistada.

Esimene samm - valmista pommu. Teine samm - valmista kaste. Kolmas samm - valmista bešamellkaste. Neljas samm - kombineeri omavahel esimese, teise ja kolmanda sammu tulemus ning pista ahju. Viies samm - söö! :)

Moussakat võib teha kohe suurema koguse ning külmutada. Samuti on juba valmis moussaka väga hea ka järgmisel ja ülejärgmisel päeval.




Klassikaline moussaka
Allikas: 2010 märtsikuu delicious.
Serveerib 6 portsu

oliiviõli
3 sibulat, peenelt tükeldatud
4 küüslauguküünt, peenelt tükeldatud
1 tl vürstköömneid
1 spl tomatipastat
500 g hakkliha
200 ml punast veini
1 kaneelikoor
400 g purustatud tomatite purk
näputäis suhkrut
1 tl kuivatatud tüümiani
2-3 keskmist pommut, sentimeetrised viilud
75 g võid
75 g jahu
600 ml piima
1 munakollane
75 g parmesani juustu
muskaatpähkel (soovi korral)

Valmistamine:

1. Kuumuta ahju režiimil, mil töötab nii kui ventilaator max temperatuurini. Aseta pommuviilud ahjurestile, maitse järgi soola ning määri oliiviõliga. Küpseta pommusid ahjus ühelt poolt ja teiselt poolt, kokku ca 15-20 minutit. Võta ahjust välja ja aseta ajutiselt kõrvale.

2. Prae pannil kuumutatud õlis tükeldatud sibul kuni see on pehme. Lisa küüslauk ja vürstköömen ning prae ca 1 minuti jooksul. Seejärel lisa tomatipasta. Tõsta kuumust ning lisa hakkliha. Prae hakkliha kuni see on valmis. Maitsesta.

3. Lisa vein ning kaneelikoor. 2-3 minuti pärast lisa ka purustatud tomatid, 100 ml vett, näputäis suhkrut ja tüümian. Keeda tasasel tulel ca 45 minutit, vahepeal segades, kuni vedelik on kastmest peaaegu ära auranud. Maitsesta.

4. Valmista bešamellkaste. Selle jaoks sulata potis või, lisa jahu ning sega kuni tekib roux ehk pasta. Eemalda tulelt ning vaikselt sega sisse piim. Seejärel aseta pott tagasi tulele ning sega kuni kaste pakseneb. Eemalda pott taas tulelt, sega sisse munakollane ning pool juustust. Maitsesta (soovi korral lisa siinkohal riivitud muskaatpähkel).

5. Vooderda keskmise ahjuvormi põhi grillitud pommuviiludega. Peale lao pool kastmest. Seejärel taas pommuviilud ning uuesti kaste. Kõige peale läheb bešamellkaste ning järelejäänud juust.

NB! Pärast ahjuvormi vooderdamist ning enne ahju panemist on võimalik moussakat külmutada.

6. Küpseta moussakat 180-200 kraadini kuumutatud ahjus 25-30 minutit või kuni pealt on kuldne. Serveeri niisama või salatiga.




Nämm,

Veronika

Kommentaare ei ole: