kolmapäev, 24. märts 2010

Huvitavad ostud ja kikerhernejahu klimbid

Ma käin poes nimekirjaga nendest toiduainetest, mida mul vaja on. Minu jaoks tundub see kõige ratsionaalsem ja kiireim võimalus poeskäimiseks. Sellisel viisil ei teki ka ülejääke, sest sa ostad vajalikud ained just nendeks toitudeks, mida sa oled planeerinud. Igal juhul... nimekirjale vaatamata eksivad ostukorvi vahest ka planeerimata toiduained. Nii näiteks juhtus üks kord BioMarketis silma jääma kikerhernejahu. Kuna see tundus huvitav ja mul oli meeles, et kuskil olin ka retsepti näinud, mis vajas kikerhernejahu, siis pistsin korvi. Tegemisele läks jahu eile...

Algne retsept jäi mulle muidugi silma Didi Emmons'i kokaraamatust Vegetarian Planet, kuid mugandasin selle endale sobivaks.

Toit võib tunduda alguses natuke võõristav, kuid ma luban teile, et maitseb see väga hästi.

Retsept näeb ette kikerhernejahu klimpide frittimist. Seetõttu kartsin, et toit jääb õliseks ja liiga raskeks. Planeerisin asendada klimpide frittimise keetmisega. Selleni siiski ei jõudnud ja arvan, et see on hea.

Otsustasin, et kõigepealt teen ära osa tainast ning proovin ära frititud klimbid. Seejärel selgub, mida teha ülejäänud tainaga. Klimbid osutusid siiski väga mõnusateks pärast frittimist, nad ei olnud üldsegi õlised ning sobisid kastmega just frititult. Kardan, et keetmise tulemusena jääksid klimbid liiga nätsketeks ja rasketeks. Seega, soovitan kindlasti proovida ära frititud klimpidega. Kui teete mingit muud versiooni, siis andke teada, kuidas maitses :)


Kikerhernejahu klimbid tomatises spinatikastmes
Kastet jätkub 3 suuremaks või 4 väiksemaks portsuks
Klimpe ca 15 tk



Kaste:
200 g värsket spinatit (mida õnneks meil viimasel ajal kaubandusvõrgustikust pidevalt saada on)
oliiviõli
4 sibulat, tükeldatud
1 tl ingverit, riivitud
4 küüslauguküünt, pressitud
1 tl kardemoni
4 keskmist tomatit, tükeldatud
1 kl rohelisi herneid (valmis)
1/2 kl keefirit või maitsestamata jogurtit
1/2 kl vett
sool, pipar maitsestamiseks

Klimbid:
2 kl kikerhernejahu
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
näputäis tšillipulbrit või cayenne't
1 tl koriandripulbrit
2 spl võid, sulatatud
3/4 kl väga külma vett
õli frittimiseks

Valmistamine:

1. Kõigepealt valmista kaste. Pane tulele pott veega ja lisa sinna soola. Kui vesi hakkab keema, siis lisa spinat ja lase sel keeda ca 1 minut. Kalla potist vesi ära, loputa spinat külma veega ning pigista sellest vesi välja. Aseta spinat lõikelauale ja tükelda hästi.

2. Kuumuta pannil õli. Prae sibul kuldseks. Seejärel lisa ingver, küüslauk ja kardemon. Prae veel 2 minutit. Lisa tomatid ning prae ca 5 minutit tihti segades. Viimasena lisa spinat ja herned ning kuumuta kogu kaste hästi läbi.

3. Võta pann tulelt ja sega sisse jogurt ning vesi. Maitsesta ja aseta kõrvale.

4. Klimpide tegemiseks sega kausis omavahel kikerhernejahu, sool, küpsetuspulber, tšillipulber ja kordiander. Seejärel lisa või ja vesi ning sega segu hästi läbi.

5. Väiksemal pannil kuumuta õli (ma panin vähem kui 1 klaas). Seda, kas õli on piisavalt kuum saab testida nii, et kukuta sinna pisike tükk klimbitainast. Kui õli hakkab särisema, siis ongi õige aeg klimpide frittimiseks. Aseta supilusikatäis klimbitainast pannile. Korraga frittisin 4 klimpi. Keera klimpe, et nad praeksid ühtlaselt läbi.

6. Kuumuta uuesti kaste. Seejärel aseta sobiv kogus kastet taldriku põhja ning selle peale kikerhernejahu klimbid. Serveeri :)



Uute maitseelamusteni,

Veronika

Kommentaare ei ole: