neljapäev, 2. september 2010

Titaanide kokkupõrge e uus versus vana toidupüramiid

Tarbija24 portaal avaldas eile, 01.09.2010 Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni (ETA) poolt välja töötatud uue toidupüramiidi, mis põhineb Harvardi tervisliku toitumise püramiidil ning viimastel aastakümnetel toitumise vallas tehtud teadusuuringutel.


ETA toitumispüramiid

Tegemist ei ole aga riiklike toitumissoovitustega, mis on avaldatud hoopistükkis Tervise Arengu Instituudi (TAI) kodulehel.



TAI toitumispüramiid

ETA poolt avaldatud toidupüramiidi suurimaks erinevuseks riiklikult kinnitatud toidupüramiidist on riisi ja kartuli paigutamine kõige olulisemalt aluselt püramiidi tippu ning toidurasvad vastupidi ülemisest otsast allapoole. Rasvade puhul rõhutatakse enim seda, et tuleb vahet teha headel ja halbadel rasvadel. Koguseliselt kõige rohkem soovitab ETA tarbida köögi- ja puuvilju.

TAI seisukohad ETA poolt avaldatud uue toidupüramiidi suhtes leiate samuti tarbija24 portaalist. TAI julgeb kahelda ETA soovituses asetada kartul nii kõrgele püramiidis.

Minu enda toitumine langeb pigem kokku TAI e riiklike toitumissoovitustega. Ma olen harjunud sööma hommikuti putru ja ka leib on omal kohal igapäevases toitumises (söön kasvõi niisama, kuid mitte prae kõrvale).

Kindlasti söön ma aga soovituslikust rohkem piimatooteid, peamiselt küll keefirit ja kohupiima, aga ka võid ja juustu. No ei saa ma midagi teha, kui keha vajab juustu :)

Puuviljade (aga ka köögiviljade) tarbimine on muidugi kiiduväärt ettevõtmine. Samas ei suuda mina välismaiseid puu- ja köögivilju ostes ning süües vaigistada seda häält oma peas, mis hoiatab mind erinevate pestitsiidide eest, mis nendel kenadel andidel on pesa sisse seadnud. Seega, kas piirame puu- ja köögiviljade tarbimist ainult kodumaistega? Miskipärast arvan, et toitumisspetsialistid ei kiidaks seda heaks... Ja ka ennast ei tahaks söögitegemisel niimoodi piirata. Puhtaid köögi- ja puuvilju pakutavates poodides on aga hinnad tavapoodide hindadest mitu korda kõrgemad. Mida teha? Süüa vähem, aga see-eest puhtaid köögi- ja puuvilju? Aga mis siis kui isegi seda natukest ei jõua kõrge hinna pärast osta?

Kindlasti olen nõus ETA ettepanekuga kaunviljad toitumispüramiidi sisse tuua ning nad ka suhteliselt laiali alusele paigutada. Kaunvilju söön ise ka "heasti", nii et heakskiit oli kerge tulema :)

Kaldun siiski arvama, et iga inimene peaks siiski oma keha kuulama. Meie keha on nii kompleksne masin, et suudab kenasti ette öelda, mida meil parasjagu vaja on ja mida mitte.
 


Veronika

Kommentaare ei ole: