reede, 27. august 2010

Kooreliköörine juustukook


Mulle meeldib sünnipäevakooke teha. Alles paar päeva tagasi oli põhjust taas sorida retseptikogudes, et leida sobilik koogiretsept. Sobilikke retsepte oli palju, kuid valituks osutus seekord koorelikööri juustukook. Minu jaoks oli sellise koogi tegemine esmakordne, kuna seda ei ole küpsetatud. Seda enam, et see on juustukook, mis mul peas seostub kohe ikkagi sellise kreemja küpsetatud koogiga :) Antud kook püsib aga koos puhtalt želatiini jõul.

Seni olen kogu aeg peljanud želatiini kasutamist. Agar-agariga tehtud katse ei olnud just kõige edukam ja nii on želatiin minust jäänud alati poodi. Aga mitte seekord!  

Jäädvustada suutsin ühe viimase tüki kooki, mistõttu tundub see natuke lopergune. Tegelikult oli kook väga esindusliku välimusega ja isuäratav. Lihtsalt tervest koogist ei õnnestunud head pilti saada, kuna valgus mängis mäkra. 



Koorelikööri juustukook
Allikas: BBC Good Food, jaanuar 2008
Kogus: 1 kook, millest saab 12-16 koogilõiku (sõltuvalt sellest, kuidas lõigata)

5 želatiini lehte
175 g küpsiseid, purustatud
85 g võid, sulatatud
250 g (Saida) (tavalist) kohupiima
250 g mascarponet
150 ml koorelikööri, Bailey's või Carolan's või Vana Tallinn vmt
150 ml vahukoort, kergelt vispeldatud
2 muna
100-120 g suhkrut

Katte jaoks:
2 želatiini lehte
150 ml kanget musta kohvi
2 spl suhkrut

Valmistamine:

1. Sega kokku purustatud küpsised ja või ning laota koogivormi põhjale laiali. Aseta külma.

2. Pane 5 želatiini lehte külma vette ja hoia neid seal u 5 minutit. Võta lehed veest välja neist liigset vett välja pigistades. Lahusta želatiinilehed 5 spl kuumas vees.

3. Sega omavahel kokku kohupiim, mascarpone, liköör, želatiin ja seejärel vispeldatud vahukoor.

4. Vahusta munad ja suhkur eraldi kausis kuni tiheda vahuni. Seejärel sega see juustukogi segusse ning kalla küpsisepõhja peale. Lase külmkapis seista u 3-4 tundi.  

5. Katteks vajamineva tarretise jaoks aseta tarretise lehed taas 5 minutiks külma vette. Seejärel pigista neist üleliigne vesi välja ning sega kohvi sisse, millesse on eelnevalt segatud suhkur. Jahuta kohv. Kui kohv on piisavalt jahtunud, siis supilusikaga abil kalla kogu kohvisegu juustukoogi peale. Pane taas külmkappi.

NB! Mina kallasin kohvi koogile peale alles pärast seda, kui kook oli 3 tundi külmas seisnud.

6. Koogi vormist väljavõtmiseks tasub vorm mässida sooja käteräti sisse.

7. Serveeri soovikohaste lõikudena.


Kookideni,
Veronika

Kommentaare ei ole: