teisipäev, 25. august 2009

Struudel ja nami-nami ühiskokkamine # 19

Ma ei ole päris pikalt enam nami-nami kooskokkamistest osa võtnud. Ma muidugi ajan selle kõik ajapuuduse süüks. Kes tahakski tunnistada oma süüd :)

Igal juhul on käes juba 19nes kooskokkamise üritus - struudlid.

Pean tunnistama, et ma ei teadnud, et nami-nami seekordse kooskokkamise teemaks on struudlid. Tegelikult juhtus nii, et ma sattusin Toidutegu blogis õunastruudli retseptile, mis tundus jube ahvatlev ja ajakohane. Kuna selline leid langes kokku ka vajadusega, siis sai see kiiresti ka järgi proovitud.

Olemasolevat retsepti eriti ei muutnudki. Lihtsalt rosinate lisamine tundus natuke igav, seetõttu sai natuke vürtsi lisatud. Struudel tuli väga hea. Mitte liiga magus (mida ma tegelikult natuke pelgasin) ega ka liiga hapu (mida pelgasid teised :)). Just selline paras. Ja koorik sai ka selline paras, st ei olnud läbivettinud ega ka liiga kuivanud. Kokkuvõttes sai selline igati paras struudel :) Järgmine kord ehk vürtsitaksin ka maitseainetega natuke rohkem...





Õunastruudel
1 struudlijurakas

Tainas:
300 g nisujahu
1 dl toasooja vett
1 spl 30% äädikat
soola
50 g toiduõli

Täidis:
50 g võid
1,5 dl riivsaia
1 kg õunu
1 dl suhkrut
2 sl kaneeli
100 g rosinaid
viskit, brändit või konjakit rosinate eelnevaks leotamiseks

50 g võid pealemäärimiseks
tuhksuhkrut pealeraputamiseks

Valmistamine:

1. Ettevalmistava tegevusena pese rosinad ning pane likku Sinu poolt valitud alkoholi - viski, brändi või konjak.

2. Sõelu jahu kaussi, tee keskele süvend ja vala sinna omavahel segatud vesi, õli, sool ja äädikas. Sega ja sõtku hoolega, kuni tainas on ühtlane ja läikiv ning lööb käte küljest lahti. Vajaduse korral lisa veel veidi vett või jahu.

3. Veereta tainas palliks ja pane ca 30 minutiks kaussi soojaveenõu kohale (eesmärgiks on taina elastsemaks muutumine jahu paisumise ajal).

4. Täidise jaoks sulata või ja prae riivsai selles kuldseks. Pane kõrvale.

5. Koori ja puhasta õunad ning lõika väga õhukesteks viiludeks. Seejärel sega hulka suhkur ja kaneel.

6. Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja kata ühtlaselt riivsaiaseguga, jättes ääred 3 cm ulatuses katmata.

7. Jaota tainale riivsaia peale õunaviilud ja rosinad. Pritsi õuntele ja rosinatele peale veel rosinate leotusvedelikku. Seejärel keera tainaservad täidisele ja rulli struudel kokku.

8. Tõsta rull küpsetuspaberiga kaetud plaadile, pintselda üle sulavõiga ja küpseta 200-kraadises ahjus 40 minutit. Küpsetamise ajal pintselda veel mitu korda sulavõiga. Jahtunud struudlile sõelu peale tuhksuhkrut. Võib serveerida ka vahukoore või vanillijäätisega.


Kooskokkamisteni,

Veronika

1 kommentaar:

Pille ütles ...

Aitäh kaasalöömise eest!!