neljapäev, 26. juuni 2008

Moussaka

Teisipäeval võtsin kätte moussaka tegemise. Ma polnud seda väga pikka aega teinud ja ununenud oli ka retsept, mida eelnevatel kordadel olen kasutanud. Raamaturiiulist avastasin inglisekeelse kokaraamatu, mis on pühendatud kreeka köögile ja mis sisaldas nii lihaga kui lihata moussaka retsepti. Moussaka ei valminud muidugi 100%liselt retsepti järgides, sestap võib ka öelda, et see on moussaka a la Veronika või siis itaalia köögi sugemetega moussaka...


Moussaka (a la Veronika)
Kaheksale

4 keskmist pommut ehk baklažaani
3 sibulat
500 g veisehakkliha
250 g šampinjone
3 purki purustatud tomateid
4 küüslauguküünt (aga eks te ise tea oma maitset ja küüslaugutaluvust paremini :))
suurem törts piima
basiilikut
oliiviõli
soola
pipart
ports bešamelli kastet
Grana Padano juustu (võib ära jätta)
mozarella juustu (võib asendada feta juustuga)

Valmistamine:

1. Lõika pommu pikuti viiludeks ning puista peale soola. Lase 30 minutit seista. Seejärel määri viilud ühelt poolt oliiviõliga ning grilli ahjus ca 10 minutit. Vahepeal keera ümber ja pintselda ka teist poolt oliiviõliga. Aseta kõrvale.

2. Prae sibul kuldseks. Seejärel lisa sibulale hakkliha. Kui hakkliha on peaaegu valmis, siis lisa sellele seened ning pruunista veel paar minutit. Lisa purustatud tomatid ning lase keema. Keera tuli vaiksemaks ja lase haududa ca 5 minutit. Lisa törts piima, seejärel sool, pipar, basiilik ja muud maitseained, mis meelt mööda :) Lase veel mõni aeg haududa kaane all, seejärel võta aga kaas pealt ära, et vedelik saaks aurustuda. Pane kõrvale.

3. Määri suurem vorm võiga ja tee kokku riivsaiaga. Põhja aseta esimeseks kihiks grillitud pommuviilud. Teiseks kihiks lihakastet, millele võid soovi korral puistada peale veel riivitud Grana Padano juustu. Korda kihiti ladumist. Kõige viimane kiht peaksid olema pommuviilud, millele tuleb peale valada bešamelli kaste. Sellele lao peale veel viilutatud mozarella juust ning pista kogu kupatus 200-kraadisesse ahju ca 30 minutiks.

4. Naudi!




P.S. Bešamelli kastme jaoks sulata potis ca 100 g võid. Lisa 3 supilusikat jahu, sega sulanud võiga, misjärel lase massil minut tulel praadida. Hakka järgemööda, massi pidevalt segades sellele lisama (sooja) piima (ca 250 ml). Sega kuni paksenemiseni. Seejärel maitsesta soola ja pipraga. Ära unusta lisamast ka natuke muskaatpähklit.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Oi, moussaka on mõnus. Iga kord, kui Kreekas käin, siis proovin ruttu-ruttu moussakat süüa. Siis on pärast süda rahul :)

Veronika ütles ...

:) Kahjuks pole veel ise Kreekasse jõudnud, kuid see on kindlasti plaanis. Küll siis alles söön... ;) Veronika