neljapäev, 28. august 2008

Blogi ilust ja valust ning muidugi söögist

Blogindus on minu arust väga lahe. Leiad ju sealt igasuguseid huvitavaid retsepte, vaatad, mida teised teevad ja saad enda asjatamisi jagada. Kahjuks olen mina aga lohest blogipidaja, st köögis askeldaks küll, aga blogi võiks täis kirjutada keegi teine :) Küll see harjumuseks saab....

Juba pikemat aega on mul mõtetes mõlkunud tiramisu tegemine. Aastaid tagasi sai seda kooki päris tihti tehtud, kuid siis tavalise biskviittaina põhja peale, mis sai poolitatud ja niimoodi kihitatud. Samuti kasutasin neil katsetustel konjakit. Tulemus oli iga kord väga hea ja täpselt nii kuis mulle maitses, st oli tunda konjaki maitset ka, kuid ta ei olnud pealetükkiv, vaid kattis mõnusalt suuõõne.

Igal juhul otsustasin ma seekord, et kuna ma oma vana retsepti ei leia, siis otsin välja originaalile võimalikult ligilähedase retsepti ja teen selle järgi. Otsustatud-tehtud!

Keelekese küpsised
Jätkus ühe tiramisu koogi jaoks ja jäi veel ülegi

5 muna, eraldada
3/4 kl suhkrut
1 kl jahu
1 tl vanilliekstrakti
3/4 kl tuhksuhkrut

Valmistamine:

NB! Hoia mune enne retsepti kallale asumist vähemalt pool tundi toatemperatuuril.

1. Klopi ühes kausis munavalged mikseriga vahule, nii et moodustuvad pehmed tipud. Lisa vähehaaval 1/2 kl suhkrut ja vahusta seni, kuni vahtu moodustuvad teravad tipud.

2. Klopi teises kausis vahule munakollased, lisa vähehaaval 1/4 kl suhkrut. Vahusta suurel kiirusel kuni saad heleda paksu vahu (4-5 minutit).

3. Sega munakollasevaht ettevaatlikult munavalgevahu hulka ning lisa vanilla ja vähehaaval jahu.

4. Kalla segu ettevaatlikult kondiitripressi sisse, millel on umbes 1 cm ümar otsik. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Suru tainast ahjuplaadile umbes 8cm ribad teineteisest 2,5cm kaugusele. Sõelu tainaribadele tuhksuhkrut.

5. Küpseta 180-kraadises ahjus 8-10 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Libista küpsised koos küpsetuspaberiga restile 10 minutiks jahtuma. Eemalda küpsetuspaber ja lase küpsistel restil täielikult jahtuda.



Tiramisu
Allikas Allrecipes.com
14 lõiku

Siirup
1 kl suhkrut
1 kl keevat vett
1/2 kl kanget kohvi
törts rohkem kui 1/4 kl rummi

Täidis
250 g mascarpone juustu
2 kl tuhksuhkrut
törts rohkem kui 1/4 kl rummi
1 tl vanilliekstrakti
2 kl vahukoort

Peale
2 ruutu šokolaadi, riivitud
1/8 kl tuhksuhkrut

Valmistamine:

1. Siirupi valmistamiseks sega kokku koostisained ja sega kuni suhkur on lahustunud. Aseta kõrvale.

2. Täidise valmistamiseks sega omavahel mascarpone, 2 kl tuhksuhkrut, rumm ja vanilliekstrakt. Vahusta kuni täieliku segunemiseni. Vähehaaval mikserda sisse ka vahukoor ning vahusta kuni pehmete tippude tekkimiseni. Lõpeta vahustamine kohe, kui mass hakkab tükki minema.

3. Kokkupanemiseks kasuta 22 cm läbimõõduga lahtikäivat vormi, mille põhi vooderda küpsetuspaberiga. Põhja aseta üks kiht keelekese küpsiseid. Pintselda rohke siirupiga, kuid ära leota neid siirupis. Seejärel vooderda vormi ääred keelekese küpsistega, kas nad üksteise kõrvale püsti või pikkupidi asetades (kasuta oma fantaasiat :)). Pintselda neid samuti siirupiga.
Kata esimene kiht keelekese küpsiseid poole mascarpone massiga. Seejärel laota teine kiht keelekese küpsiseid, mida pintselda samuti siirupiga, kuid seekord pane siirupit nii palju, et rohkem lihtsalt ei saa. Kata teine kiht küpsiseid ülejäänud mascarpone massiga ja tasanda pealmine kiht. Raputa peale riivitud šokolaadi ja tuhksuhkrut. Aseta külma ca 4 tunniks, kuid mida kauemaks, seda parem.

Kahjuks pilti siia panna ei ole, kuna köögi söömise ajal läks fotoaparaat täiesti meelest ära. Lihtsalt kook oli nii hea :))) Just täpselt nii hea, et keele viis alla, just täpselt nii rummine, et suhu jäi mõnus maik, just täpselt....

Maitseelamusteni,

Veronika

Kommentaare ei ole: