teisipäev, 1. detsember 2009

Karjala pirukad ja ühine kokkamine # 22

Nami-nami kuulutas välja uue kooskokkamise (#22) välja äärmiselt õigel ajal ja õige valikuga... vähemalt minu jaoks :) Nimelt, kooskokkamise teemaks #22 teemaks on karjala pirukad.

Eelmisel nädalal just toimetasingi köögis karjala pirukate kallal, kuna avastasin, et nii lihtne retsept ja kõik vajalik kodus olemas.

Karjala pirukad on vist selline küpsetis, mida paljud on mõelnud kunagi teha, kuid pole jõudnud teostuseni. Nii ka minuga. Karjala pirukad maitsevad mulle väga. Poepirukaid aga ei taha osta, sest need on täis pikitud lisaaineid, mille järele tegelikult ju vajadus puudub. Nii jääbki ainukeseks võimaluseks ise pirukad valmis teha. Ja see ei olegi üldse raske! Ausõna :)

Aluseks võtsingi nami-namis endas leiduva retsepti ning tegin ainult riisipudru täidisega pirukaid.



Karjala pirukad
Allikas: nami-nami ainetel
Umbes 25 pirukat

Tainas:
2 dl külma vett
1 tl soola
2.5 dl rukkijahu
2.5 dl nisujahu

Täidis:
5 dl vett
3 dl riisi (kasutasin risotodes kasutatavat Arborio riisi)
1 l piima, määrimiseks veel natukene piima
1 tl soola

Kate:
5 muna, keedetud ja tükeldatud
juustu, jämedalt riivitud
hapukoort


Valmistamine:

1. Kausis segada omavahel jahud, vesi ja sool kuni moodustub ühtlane tainamass.

2. Seejärel rulli tainas pikaks rulliks ning tükelda 25 tükiks. Seejärel vormi tainatükid pallideks ja vajuta lamedateks pätsideks (kõige parem on kõigepealt seda tainatükki peos soojendada mõned sekundid enne vormimist palliks, siis tainas allub tahtele paremini ja pallid tulevad ilusamad).

3. Tainarulliga rulli pätsidest õhukesed ümmargused pirukaümbrised. Rullimisel kasuta rukkijahu. Lao valmis ümbrised lauale hunnikusse, vahele riputa jahu.

4. Vahepeal valmista täidis: Pane riis veega keema. Kui vesi on aurustunud, siis lisa piim ning kee kuni riis on pehme. Sega pidevalt ning väldi riisipudru põhjakõrbemist, sest seda on hiljem maitses tunda. Valmis pudru jäta ootele. Pudru võib valmis teha ka juba mõned päevad varem. Samuti võib kasutada näiteks hommikusöögist järelejäänud riisipudru.

5. Täida pirukad riisipudru täidisega ja kroogi ääred üles. Küpseta pirukaid 250°C juures 15-20 minutit.

6. Valmis piruka ääred pintselda üle veel piimaga.

7. Katteks sega omavahel tükeldatud munad, riivitud juust ja lisa soovitud kogus hapukoort. Vajadusel maitsesta. Ettevaatlik tasub olla soolaga, sest juust üldjuhul juba on soolane, mistõttu on aktuaalne ülesoolamise oht. Kattes võib kasutada ka teisi variante. Klassikaline oleks tavaline munavõi (
segada omavahel pehme või ja hakitud munad ning maitsestada), aga katsetada tasub ka kodujuustu-munavõiga või mõne muu huvitava fantaasiaretseptiga.

8. Söö ja naudi!





Kooskokkamisteni!

Veronika

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Sul on nii lahedalt ümmargune pirukas selle "pitsilise" taldriku peal! Aitäh kaasalöömise eest!

Veronika ütles ...

Eks ma pildile valisin kõige ilusama ;)

Jõuaks rohkem kooskokkamistes osaleda, siis oleks tore... aga eks ma siis pingutan.