neljapäev, 17. detsember 2009

Sissejuhatus jõulueelsesse aega

Ahi on juba välja lülitatud. Hea-parem ka välja võetud. Isegi maitstud.... Aga... kogu selle idülli rikub ära üks asi - segamini köök. Ja ma lihtsalt ei suuda end kokku võtta, et minna seda segadust likvideerima. Saadaks kasvõi koera, kes mulle juba pikemat aega üritab midagi öelda, kuid rumala perenaisena ei saa ma sellest aru. Ehk on võimalik lihtsalt kogu seda tohuvapohu ignoreerida, panna silmad kinni ja teha nägu, et kõik on kõige paremas korras? Vist siiski mitte, kui kogu köögi vaba pinna on hõivanud mustad nõud ja toiduained...



Püüdes tekitada vähegi jõulutunnet võtsin täna käsile piparkoogitaina tegemise. Kui tavaliselt olen alati teinud piparkooke meega nami-nami retseptikogus leiduva krõbedate piparkookide retsepti järgi, siis täna langes liisk hoopiski jõulupiparkookide retsepti kasuks. Eks homme näeb, mis sellest kõigest välja tuleb.

Ahvatlevana tundusid ka jõulumuffinid, mille retsepti leidsin samuti nami-namist. Välja kukkusid aga hoopis teistsugused jõulumuffinid :)



Teistsugused jõulumuffinid
12 muffinit

2 muna
1 dl heledat muscovado suhkrut
50 g sulatatud võid
100 g hapukoort
1,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl söögisoodat
5 dl jahvatatud sarapuupähkleid
2 tl piparkoogimaitseainet

Valmistamine:

1. Vahusta muna ja lisa suhkur.

2. Sega munale juurde sulavõi, hapukoor ja ülejäänud kuivained. Viimasena lisa jahvatatud sarapuupähklid.

3. Jaota tainas pabervormidega vooderdatud muffinipannile ja küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit.

Kasutasin Santa Maria piparkoogimaitseainet, kuna see juhtus kodus olema. Peab märkima, et see on suht piprane. Seega, kui soov on saada mahedama maitsega muffineid, siis tasub ise piparkoogimaitseaine kokku segada (mida tegin piparkoogitaina tarvis - 2 spl kaneeli, 2 tl nelki, 1 spl kardemoni, 1 tl jahvatatud ingverit).


Rahulikku jõulueelset aega,

Veronika

2 kommentaari:

Pille ütles ...

No mul muutuvad ka retseptid kokates tihti hoopis teistsuguseks :)

Anna siis teada, kuidas piparkoogid välja tulid!

Veronika ütles ...

Piparkoogid tulid välja väga head, lisasin veel törtsu musta jahvatatud pipart. Kuid mul läks palju rohkem jahu, kui retseptis oli kirjas (ca 1 kg?)... Milline see tainas sul enne külma panekut konsistentsilt on? Liigne jahusus muudab vist ka taina töötlemise pärast raskemaks?