teisipäev, 7. oktoober 2008

Peet risotos

Pühapäeval oli vaja kiiret õhtusööki. Ja ma tegin risotot. Mida? Risoto ei olegi kiiresti valmiv toit? :) Ma vaidleks vastu. Peamine on puljongi olemasolu. Ei, ei, ei... kuubikust võib igaüks puljongi kiiresti valmis teha. Ma mõtlen ikka päris puljongit. Keedetud puljongit. Igal juhul seisis külmkapis täiesti arvestatav kogus köögiviljapuljongit. Samuti olid külmkapis olemas röstitud peedikuubikud. See valmis ettenägelikult ka paar päeva enne ;)

Risoto tegemisel tasub jälgida mõningaid rusikareegleid, et see igakordselt õnnestuks.

1. Kasuta selleks spetsiaalset riisi
Kõige populaarsemad risotoriisid on Arborio (kõige populaarsem, suur, ümar ja mõnusalt kreemjas), Carnaroli (pikk, hoiab hästi vormi isegi kui korralikult läbi küpsetada), Vialone nano (kõige kreemjama tekstuuriga risottoriis).

2. Kuum puljong
Nagu juba eespool kirjutasin, siis igal juhul tasub ette võtta puljongitegemine. Lisaks sellele peab puljong olema korralikult läbi keedetud, st kuum.

3. Tähelepanu
Risotole meeldib tähelepanu. See tähendab seda, et risotot tuleb kogu aeg segada. Jah, käsi võib ära väsida, aga lõpptulemus on seda kindlasti väärt.

4. Valmistamise anum
Risotole meeldib ka hingata, seega vali selle tegemiseks võimalikult suur (sh kõrgemate äärtega) pann või pott.


Peedirisoto
4 inimesele



1-1,5 l köögiviljapuljongit
1 sibul, peenelt hakitud
300 g risotoriisi (kasutasin Arboriot, kuna teisi riisisorte ei ole meie kaubandusvõrgus veel tuvastanud)
klaas valget veini
2 peeti, kuubikuteks lõigatud ja röstitud
võid
Grana Padano või Parmigiano Reggiano juustu, riivitud

Valmistamine:

1. Sulata osa võist pannil või potis ning prae selles sibul seda kogu aeg segades, kuni sibul muutub läbipaistvaks. Lisa riis ning prae pannil kogu aeg segades koos sibulaga kuni riisi terad on otstest läbipaistvad. Seejärel kalla pannile vein ning sega kuni vein on aurustunud.

2. Nüüd hakka lisama puljongit. Lisa puljongit kulbihaaval ning enne iga järgnevat lisamist sega kuni eelnevalt lisatud puljong on imendunud/aurustunud. Lisa puljongit täpselt nii palju, et riis oleks al dente.

3. Seejärel lisa peedikuubikud ning sega korralikult, et kogu riis värvuks ühtlaselt roosaks (see on nii ilus :)). Järgnevalt lisa ülejäänud või ja riivitud juust ning sega läbi.

4. Serveeri koheselt.

Paar märkust veel... Riis jätkab valmimist ka pärast seda, kui sa roa tule pealt maha võtad. Retseptis olen küll andnud juustuks Grana Padano või Parmigiano Reggiano, kuid viimati kasutasin hoopiski Pecorino Romano juustu ja mulle endale maitses väga. Pecorino Romano andis sellist hapukat maitset juurde, mis kindlasti ei meeldi kõigile, nii et kindlam variant on jääda Grana Padano või Parmigiano Reggiano juurde.


Veronika :)

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Väga ahvatlev värv!!

Veronika ütles ...

Kusjuures, selles on kasutatud ainult ühte peeti, kahe peediga tuleb veel ilusam :)

Veronika