reede, 3. oktoober 2008

Ploomidega riisikook

Taas oli põhjust kooki küpsetada :) Mõni võib muidugi küsida, et millal siis ei ole põhjust ja kui aus olla, siis on see täiesti õigustatud küsimus. Põhjuse leiab alati! :) See kord on põhjuseks see, et täna on viimane tööpäev ühel mu kolleegidest.

Selle üle, millist kooki küpsetada polnud vaja pikalt mõelda. Juba ammusest ajast oli valmis vaadatud Eva blogist ploomidega riisikook, kuid ploomide olemasolu puudumisel lükkasin seda muidugi edasi. Eelmisel laupäeval aga ostsin ühelt tädilt 3 kg ploome ploomi-rummi moosi tarbeks. Moos on siiani keetmata, aga see-eest oleme saanud neid nautida niisama, kui ka clafouti' näol ning täna siis koogi sees.

Ploomidega riisikook
12 lõiku





Põhi
85 g külma võid
3 dl nisujahu
0,5 dl suhkrut
2 sl piima
1 muna(kollane)

Täidis
600 g ploome
4 dl piima
4 munakollast
1 vanillikupar või 1 tl vanilliekstrakti (mina kasutasin Nobu vanillipastat)
0,5 tl jahvatatud kardemoni
2 dl suhkrut
1,5 dl riisihelbeid
3 tl suhkrut

Valmistamine:

1. Põhja tegemiseks näpi külmad võitükid jahu ja suhkruga, sõtku juurde muna ja külm piim. Vooderda tainas lahtikäiva koogivormi põhja ja servadele, aseta külmikusse ootele.

2. Kui kasutad vanillikupart, siis kuumuta piim, võta pliidilt ning pane piima sisse 10 minutiks ligunema vanillikupar (poolitatud) ja kardemon. Kui kasutad vanilliekstrakti, siis kuumuta piim keemiseni ja lisa vanilliekstrakt.

3. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks.

4. Lisa keemiseni kuumutatud piim ettevaatlikult munakollaste sisse massi pidevalt segades. Kalla mass tagasi kastrulisse. Kui kasutad vanillikupart, siis kraabi vanillikaunast seemned piima sisse. Lisa riisihelbed, kuumuta madalal kuumusel kuniks segu pakseneb. Eva soovitab asetada segu veerand tunniks jahtuma, kuid mina seda ei teinud.

5. Eemalda ploomidelt kivid ja poolita ploomid. Kalla keedukreemi-segu koogipõhjale ja aseta ploomisektorid kõige peale. Ploomide peale raputa suhkrut, siis ei jää ploomid väga hapud. Küpseta esmalt 30 minutit 180-kraadises ahjus, siis edasi 15 minutit 200-kraadises ahjus.


Veronika :)

Kommentaare ei ole: