kolmapäev, 8. oktoober 2008

Avastusretked maapirni maailma

Esmaspäeval külastasin ma Ökosahvrit. Mulle meeldib Ökosahver, sest see on ainuke koht, kust ma saan oma jumaliku lõhnaga lemmikleiba - Lembit Andersoni pagarikojas küpsetatav ahjuleib. Samuti leiab sealt alati midagi huvitavat. Esmaspäeval osutus selleks maapirn ehk jeruusalemma artišokk ehk topinambur :) Eestis kasvatatud ja puha. Otseloomulikult haarasin ma sealt mõned kaasa, teadmata, mida ma nendega tegema hakkam. Eile valisin välja retsepti ja käisin ka Ökosahvris oma varusid suurendamas. Valik retseti osas langes Jamie Oliveri maapirnivormile tüümiani ja sidruniga. Samas tundsin, et midagi oleks nagu puudu. Seepärast serveerisin vormi koos ahjus küpsetatud kanafileega, mis oli täidetud murulauguse toorjuustuga ja keeratud 5-päeva 5-päeva suitsuliha sisse.





Maapirnivorm tüümiani ja laimiga
Allikas nami-nami retseptikogu
4-le

1 kg maapirni
3 dl 35% rõõska koort
1 laimi mahl
4 küüslauguküünt, purustatud
potitäis tüümiani (ainult lehti)
3 peotäit Pecorino Romano juustu (või Parmigiano Reggiano)
soola
pipart
2 peotäit riivsaia
oliiviõli

Valmistamine:

1. Koori maapirnid ja lõika pliiatsijämedusteks kangideks. Aseta kõrvale.

2. Sega kausis rõõsk koor, laimi mahl, küüslauk, pool tüümianist ja enamik juustust. Maitsesta (mina soola ei pannud, kuna kasutatav juust oli piisavalt soolane). Lisa kooresegule ja maapirni tükid ning sega korralikult läbi. Tõsta ahjuvormi.

3. Seejärel sega omavahel riivsai, ülejäänud tüümian ja juust ning vajadusel maitsesta. Puista vormiroale, peale nirista veel oliiviõli.

4. Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 35-45 minutit, kuni maapirnid on pehmed ja riivsaiakate kuldne ja krõbe.


Täidetud kanafileed
2-le

2 kanafileed
100 g Philadelphia toorjuustu
murulauku, hakitud
soola
pipart
5-päeva suitsuliha

Valmistamine:

1. Sega omavahel toorjuust, murulauk ja maitsesta.

2. Määri segu paksu kihina kanafilee peale ning keera suitsuliha ümber kanafilee.

3. Küpseta 220-kraadises ahjus ca 30 minutit.


Mmmaitsev... ;)

Veronika

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Ma ikka ja alles ootan emalt tänavust maapirniportsu. Aga see Jamie vorm on kindlasti üks planeeritud roogadest.

Veronika ütles ...

See oli minu jaoks esimene kord süüa maapirni ja ma olen pahane enda peale, et seda varem ei avastanud enda jaoks, sest mulle väga maitses...

Veronika