esmaspäev, 15. märts 2010

Maapähkline hirss karriste köögiviljadega

Tean, et juba ammu sai kirjutatud sellest, kuidas koju tuli üks kokaraamat, millest ma suures vaimustuses olin/olen. Suure suuga lubasin, et hakkan usinalt raamatust retsepte proovima.

Tegelikult, kui päris aus olla, päris mitmed on juba ära proovitud. Raamat ise on aga väga mahukas ning kuna pole pilte, siis sellevõrra on retseptegi rohkem :)) Seega võtab mul sellest raamatust "läbinärimine" natuke aega.

Kahjuks on ka nii, et osad raamatu ainetel valminud road on jäänud talletamata, kuna puudus fotokas või siis tuli fotografeerimine meelde natuke hilja.

Igal juhul, seekord aga sai valmis nii üks retsept Didi Emmonsi suurepärasest raamatust kui ka pilt sellest tehtud :)

Naljakas, et ma olin väga kahtlevalt seisukohal pärast köögiviljade marinaadi kokkusegamist... et kas see ikka süüa sünnib. Ei tea isegi miks... võibolla see lõhn tundus kuidagi võõras. Ahjus küpsemisel täitis seesama lõhn kogu ruumi ning see püsis tugevalt kuni järgmise ahju kasutuskorrani.

Tulemus oli aga igati mõnus ja pisut vürstikas. Päris alguses ahjust tulles võib roog olla mõnele ehk natuke liiga happeline, kuid seda saab parandada sellega, kui kasutada sidrunimahla asemel apelsinimahla ning vähendada palsamiäädika kogust/ suurendada meekogust. Samuti pean vajalikuks märkida, et köögiviljade ülessoojendamisel happelisus kaob ning vürstikus süveneb.

Maapähkline hirss karriste köögiviljadega
Didi Emmons'i Vegetarian Planet ainetel
Sõltuvalt portsjonist saavad söönuks 4-6 inimest



Hirsi keetmiseks:
2 2/3 klaasi vett
maitse järgi soola
1 klaasi hirssi

Marinaad köögiviljadele:
6 spl oliiviõli
3 spl palsamiäädikat
2 spl sidrunimahla (originaalretsept näeb ette apelsinimahla kasutamist, kuid mul ei olnud seda käepärast, mistõttu asendasin sidrunimahlaga)
4 küüslauguküünt, pressitud
1 spl värsket ingverit, riivitud
2 spl karripulbrit (kodus oli olemas Vindaloo Curry Powder, mida ka kasutasin)
1 tl kaneeli
1/2 tl musta pipart
1 spl mett

Köögiviljad:
1 punane sibul, lõigatud neljaks
2 porgandit, kooritud ja lõigatud suukohasteks tükkideks
1 keskmine pommu, lõigatud viiludeks, mis omakorda läksid poolitamisele
1 punane paprika, viilutatud
8 šampinjoni, poolitatud

Serveerimiseks:
1/2 klaasi soolamata maapähkleid
2 spl peterselli, tükeldatud

Valmistamine:

1. Kalla vesi ja pestud hirss potti ning pane tulele. Lase keema, lisa sool ning keeda kuni hirss on valmis. Vahepeal lisa vajadusel vett. Mina lisasin vett 100 ml kaupa kolmel korral. Aega kulub hirsi keetmisele ca 20-30 minutit.

2. Hirsi keetmise ajal sega väikeses kausis kokku marinaad. Köögiviljad pane suurde kaussi ning kalla marinaadiga üle. Sega kätega köögiviljasid ning marinaadi seni, kuni kõik köögiviljad on marinaadiga kaetud. Köögiviljad võivad marineeruda kuni 24 tundi, seega võib selle osa ette ära teha nt eelmisel päeval.

3. Köögiviljad võib grillida või siis ahjus küpsetada. Kuna grillimiseks on väljas liiga külm :), siis valisin soojema tee ehk ahjus küpsetamise. Selle jaoks aseta köögiviljad ahjuvormile ning küpseta eelnevalt 205-kraadini kuumutatud ahjus ca 30 minutit või kuni köögiviljad on pehmed.

4. Serveeri hirss ja köögiviljad kõrvuti, puista peale maapähkleid ja peterselli. Maapähklid võib ka hirsi sisse segada. Mina soovisin, et serveerimisel oleksid maapähklid nähtavad, mistõttu puistasin neid roa peale.


Maitseelamusteni,

Veronika

2 kommentaari:

Eva P. ütles ...

Oi, see tuleb järele proovida!

Eva ütles ...

Tegime ainult karriseid k88givilju ja see marinaad on super!!! L2heb kordamisele.