pühapäev, 21. märts 2010

Moussaka - taimetoitlaste valik

Pärast klassikalise moussaka söömist tekkis küsimus, kas seda oleks võimalik teha ka taiemtoitlastele sobivaks. Lappasin siis vana head Didi Emmons'i kokaraamatut Vegetarian Planet ning sealt jäi moussaka retsept täitsa silma. Asi lihtne - ta asendab hakkliha bulguriga. Kuna ülejäänud retsept tundus suhteliselt igav, siis otsustasin põhjaks võtta ikkagi klassikalise moussaka retsepti ja selle pinnalt edasi töötada.


Taimetoitlase moussaka
6 suuremat - 8 väiksemat portsu



oliiviõli
3 keskmist sibulat, peenelt tükeldatud
4 küüslauguküünt, peenelt tükeldatud
1 tl vürstköömneid
2 spl tomatipastat
200 ml punast veini
400 g purustatud tomateid
350 g bulgurit
3-4 keskmist pommut, viilutatud 1 cm paksudeks viiludeks
75 g võid
75 g jahu
600 ml piima
75 g parmesani või grana padano juustu
peotäis tükeldatud basiiliku ja selleri segu


Valmistamine:

1. Kuumuta ahi režiimil, mil töötab nii ventilaator kui grillelement. Lao pommuviilakad restile ning määri pealt oliiviõliga ja puista peale soola. Grilli ahju keskmises osas mõlemalt poolt kokku ca 15 minutit. Aseta kõrvale.

2. Pane potti keema 6 klaasi vett ning puista sisse soola. Kui vesi hakkab keema, siis lisa bulgur ning pane kaan peale. Umbes 10 minuti jooksul kerkib bulgur rohkem kui kahekordseks. NB! Kuna mulle tundus lihtsalt kaane alla jätmine kahtlasena, siis jätsin poti minimaalkuumusel pliidile.

3. Samal ajal kui bulgur omaette kerkib valmista kaste. Selle jaoks prae oliiviõlis kuldseks sibulatükid. Lisa küüslauk ning vürtsköömen. Prae minutjagu, seejärel lisa tomatipasta. Olles tomatipasta sibula-küüslaugu massi ära seganud, lisa vein. Enne purustatud tomatite lisamist lase veinil natuke aurustuda. Kaste peaks tasasel tulel keema ca 15-20 minutit kuni ka ülejäänud vedelik aurustub ning kaste pakseneb. Maitsesta.

4. Sega omavahel bulgur ja tomatikaste. Aseta kõrvale.

5. Valmista bešamellkaste. Selleks sulata või potis. Lisa sulanud võile jahu ning sega kuni tekib roux ehk pasta. Võta pott tulelt ning lisa tasapisi piim. Jätkuvalt vispeldades aseta pott uuesti tulele ning sega kuni kaste pakseneb. Seejärel maitsesta (sool, pipar, soovi korral ka muskaatpähkel). Lisa pool riivitud juustu kogusest ning sega sisse ka maitseroheline.

6. Vooderda keskmise ahjuvormi põhi poolte pommuviilakatega. Seejärel kiht tomatist bulgurit. Taas pommuviilakad ning uuesti tomatine bulgur. Kõige pealmiseks kihiks läheb bešamellkaste, mille peale puista omakorda ülejäänud riivitud juust.

NB! Pärast 6. ja enne 7. sammu on võimalik vorm pakkida tihkelt toidukile sisse ja külmutada.

7. Küpseta 180-200C-kraadises ahjus ca 25-30 minutit või kuni vorm on pealt kuldne. Serveeri niisama või salatiga.


Tulemuseks on väga huvitav moussaka'le sarnanev pommuvorm bulguriga. Kui aus olla, siis päris moussaka on ikka see lihaga. Vahelduseks on aga ka ülaltoodud variant väga maitsev ja hea :)


V.

Kommentaare ei ole: