teisipäev, 19. mai 2009

Hommikusöökide kuningas

Hommikusöök on minu jaoks väga oluline söögikord. Eriti oluline on see minu jaoks aga nädalavahetustel, kuna siis on aega ja tahtmist valmistada midagi, mis võtab rohkem aega ning mida saab pikemalt nautida kogu pere seltsis.

Hommikusöökide kuningaks on minu jaoks munad benedikti moodi (Eggs Benedict). Kusjuures, ma siiani kahtlen, kas muna on selles roas just see peaosatäitja :) Hoopiski suurem roll on ses roas minu arust mängida leival/ saial, mida kasutatakse ja hästi valmistatud hollandi kastmel. Ma ei tee mune benedikti moodi tihti, kuid vahest ikka, kui selline tuju peale tuleb ;)



Munad benedikti moodi (Eggs Benedict)
Kogus 4-le

3 spl valget veiniäädikat
4 kanamuna
maitse järgi leib/sai (klassikalise retsepti järgi küll inglise muffin), kergelt röstitud
hollandi kastet
soovi korral parma singi või suitsulõhe filee viile


Valmistamine:

1. Suures pannis aja keema vesi ning lisa äädikas. Sega läbi.

2. Löö vette katki muna. See peaks jääma ümmarguseks ning mitte laiali minema. Keeda niimoodi 2-3 minutit. Võib ka kauem, kui ei maitse pehme munakollane. Eemalda muna pannilt. Praktika on näidanud, et maksimaalselt on pannil võimalik kooreta keeta kuni 3 muna. Kui suudate rohkem, siis olete tubli :)

3. Röstitud leiva- või saiaviilule määri peale natuke hollandi kastet. Juhul, kui kasutad ka sinki või kala, siis aseta nende viilud nüüd leivale/ saiale. Seejärel aseta muna ning kõige peale veel "rohkelt" hollandi kastet ning serveeri.


Hollandi kaste (Hollandaise sauce)
Kogus sobiv eelnimetatud munaroa tegemiseks

500 ml valge veini äädikat
3 munakollast
200 ml sulatatud ja kooritud võid
sool-pipar


Valmistamine:

1. Redutseeri ehk vähenda kuumutades äädika kogust poole võrra.

2. Keeda suures potis vesi, seejärel keera tuld/kuumust vaiksemaks. Kausis, mis asetuks poti peale ilma vett puutumata, vispelda omavahel kokku munakollased ja 2 tl redutseeritud äädikat.
3. Vispelda kuni massist moodustub vaht, kuid vaata, et see liiga kuumaks ei lähe. Ülekuumenemise vältimiseks võta kauss potilt aeg-ajalt maha ja siis aseta tagasi. Vaht peab olema tugev, kuldne ja õhuline (kokanduslik termin - sabayon).

4. Lisa munavahule väike kogus sooja võid ning sega läbi asetades kausi poti kohale. Eemalda potilt ning sega juurde veel väike kogus võid. Korda kuni kogu või on lisatud ning kausis on moodustunud tihke majoneesikaste. Juhul, kui kaste sai liiga paks, siis võid lisada vett potist, et kastet lahjendada.

5. Viimasena lisa sool ja pipar.

Gordon Ramsey annab nõu, et vältimaks kastme kokkuminemist tuleb segu koheselt kallata ümber puhtasse kaussi ning vispeldada sisse 1 spl jääkülma vett. Seejärel jätkata ülejäänud või lisamist vähehaaval.


Hommikuste maitseelamusteni,

Veronika

Kommentaare ei ole: