kolmapäev, 25. veebruar 2009

Vastlapäev

Vahepealne vaikus ei ole olnud tahtlik ja kindlasti mitte tingitud sellest, et mul poleks teiega midagi jagada. Otse vastupidi... jagada on mul teiega küll ja küll, aga ajast jääb väheks :( Igal juhul, ma olen otsustanud end parandada. Otsustanud täpselt nii nagu ma olen seda teinud ka varasemalt ;)

Täna on muidugi rohkem põhjust kui küll teiega jagada, sest eile oli ju vastlapäev, mis langes väga kenasti kokku ka Eesti Vabariigi iseseisvuspäevaga. Meie kodus leidis vastlapäev köögis rohkem tunnustust. See tähendab, et söök oli väga vastlapäevale kohane - vastlakuklid, hernesupp...

Eile kutsusime külla vanemad ning otsustasime kõiki kostitada hernesupiga, magusaks aga pakkuda kukleid ja stritslit. Mõeldud-tehtud!

Suure laari vastlakukleid tegin juba eelmisel aastal kasutust leidnud hõrkude vastlakuklite retsepti järgi.


Hõrgud vastlakuklid
Allikas: nami-nami
Valmis täpselt 37 kuklit :)



Kuklid:
5 dl leiget piima
50 g pärmi
1 tl soola
200 g sulatatud võid
2 muna
800 g nisujahu (umbes)
0.5 kuni 1 tl peenestatud kardemoni
3 sl suhkrut

Täidis:
Pajumäe kohupiima
vahustatud 35% rõõska koort
vanillisuhkrut
tuhksuhkrut
õuna-pohla moosi

Valmistamine:

1. Lisa leigele piimale suhkruga vedeldatud pärm ja umbes pool jahust (tainas peaks jääma umbes hapukoore paksune). Klopi segamini ja lase soojas kohas rätikuga kaetult kerkida, kuni taina pinnale tekivad väikesed mullikesed.

2. Sega kerkinud tainale juurde sool, kardemon, jahtunud sulavõi, lahtiklopitud munad ja ülejäänud jahu. Sõtku, kuni saad ühtlase läikiva taina, mis käte ja kausi küljest lahti lööb.

3. Pane tainas uuesti sooja kohta kerkima.Kui tainas on kerkinud, siis vormi kuklid. Aseta kuklid ahjuplaadile ja lase veel kerkida (ca 10 minutit). Küpseta 200-225-kraadises ahjus 15 minutit, kuni kuklid on pealt kuldsed.

4. Täidise valmistamiseks sega maitse järgi kohupiim vahukoorega ning lisa vanilli- ja tuhksuhkrut.

5. Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida moosi ja kohupiima-vahukoore seguga ning aseta äralõigatud tükike õrnalt peale.


Kuna arusaadavatelt põhjustel on 37 kuklit veel vähe ning olin eelnevalt käinud Elina blogis piilumas odrajahuga vastlakukleid, siis muidugimõista sügelesid käed valmistada ka midagi teistsugust.


Teistsugused vastlakuklid
Allikas: Elina köögis
Valmis täpselt 15 kuklit



Kuklid:
30 g pärmi
250 ml piima
150 g odrajahu
umbes 275 g nisujahu
1 tl kardemoni
4 sl suhkrut
50 g võid
0,5 tl soola

Täidis:
Pajumäe kohupiima
vahustatud 35% rõõska koort
vanillisuhkrut
tuhksuhkrut
õuna-pohla moosi

Valmistamine:

1. Murenda pärm käesoojas piimas. Lisa suhkur, jahvatatud kardemon ja odrajahu ning lase seista soojas kohas umbes 15-20 min.

2. Lisa muna, nisujahu, sool ja sulavõi ning sõtku valmis tainas. Puista tainale peale pisut jahu ja lase räti all kerkida kahekordseks.

3. Vahepeal valmista täidis segades omavahel kohupiim ja vahukoor ning lisa vanilli- ja tuhksuhkur.

4. Seejärel vormi jahuste käte vahel munasuurused kuklid ja lase neil ahjuplaadil kerkida umbes 15 minutit. Soovi korral võid pealt määrida lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadi juures 15 minutit.

5. Lõika jahtunud kuklitelt tükk pealt ära, täida moosi ja kohupiima-vahukoore seguga ning aseta äralõigatud tükike õrnalt peale.


Ja kuna ka kahe erineva kukli tegemisest ei piisa ;) siis oli vaja teha ka safranistritslit. Kusjuures, põhjus, miks ma tahtsin teha safranistritslit oli lihtne. Nimelt, mu ema kinkis mulle kanaari safranit. Igal juhul, safranile iseloomulikku kollast värvi ta ei andnud.


Safranistritsel
Allikas: nami-nami
Valis 1 suur stritsel



2.5 dl piima
25 g pärmi
0.5 tl soola
1 dl suhkrut
1.5 tl kardemoni
0.5 tl safranit
6 kuni 7 dl nisujahu
100 g võid

Täidis:
25 g võid
200 g martsipanimassi
1 muna
2 tl kaneeli

Valmistamine:

1. Kuumuta piim käesoojaks ja lisa sool ning suhkur.

2. Murenda pärm piima hulka ja sega, kuni pärm on täiesti lahustunud. Lisa kardemon, safran ja osa jahust. Seejärel vähehaaval segades jahu ning toasoe rasvaine. Sõtku tainas ühtlaseks. Kata puhta köögirätikuga ja lase soojas kahekordseks kerkida.

3. Rulli kerkinud tainas nelinurgaks ja määri sellele pehme rasvaine.

4. Näpi soe martsipanimass tükkideks. Lisa sellele munaga ning sõtku käsitsi ühtlaseks. Määri segu tainale, puista peale veidi kaneeli.

5. Keera tihedalt rulli ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, liitekoht allpool. Tee peale kääridega sisselõiked ning keera viilud vaheldumisi paremale ja vasakule.

6. Suru stritslit külgede peale veidi kokku, et see paremini kerkiks. Määri pealt sulavõiga. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 20 minutit.


Eelnevalt mainisin, et tegin ka hernesuppi. Kahjuks aga ei ole mul sellest pilti, kuid võin öelda, et lähteretseptiks kasutasin nami-nami retseptikogus leiduvat vanarahva hernesupp suitsuribiga retsepti. Suitsuribi asemel kasutasin kooti (ja hästi palju). Isa tegi küll märkuse, et Lõuna-Eestis tehti/tehakse hernesuppi ilma kartuli ja porgandita, vaid ainult herneste ja kruubiga. Samas, Põhja-Eestis tehakse hernesuppi kartuli ja porgandiga, kuid ilma kruubita, vaid ainult hernestega. Kuna ma panin kõige, siis leppisime kokku, et eile pakuti Kesk-Eesti suppi :)


Tervitades,

Veronika

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Milline uhke söömaaeg!! Loodan, et kommenteerid nami-nami retsepte vastavate retseptide juures ka, siis tulevastel kasutajatel kindlam tunne, et kas tasub proovida või mitte..

MARDIKAS ütles ...

Huvitav, mina tegin ka selle nami-nami retsepti järgi vastlakukleid, tuli aga ainult 18 tk.????? Aga maitse ja kooslus on neil väga hea!