esmaspäev, 4. jaanuar 2010

2009. aasta jäänukid ja head soovid 2010. aastasse

Kõikidele blogi lugejatele soovin avastusterohket 2010. aastat!

Jõulud ja aastavahetus möödas, kuigi on selline tunne nagu kõik veel ees. Ju siis möödus kõik liiga kiirelt. Eks sellele viitavad ka sellised apsakad, mida üldse ei tohiks juhtuda ning mis võib kõik ajada hajameelsuse ja väsimuse süüks. Nii näiteks kasutada retseptis ettenähtud 0,75 dl asemel 7,5 dl või lihtsalt rikkuda 200 g head tumedat šokolaadi jättes selle liiga kauaks kuumaga üksi.


Rikutud šokolaad - pildilt selgelt näha eraldunud või

Jõuludeks on alati tore teha isetehtud kingitusi. Tavaliselt on küll plaanid suuremad, kui realiseerunud tegelikkus. Samas, igati asjakohane on näiteks šokolaaditrühvlite tegemine. Kiire ja lihtne. Küll võiks aga silmas pidada, kas kingi saajatele meeldib tume šokolaad ;)



Palsamiäädikaga trühvlid
Allikas: 12/2009 Oma Maitse

250 g tumedat šokolaadi (70% kakaosisaldusega)
0,5 dl vahukoort
tubli kogus kreemjat palsamiäädikat
kakaopulbrit trühvlite katmiseks

Valmistamine:

1. Tükelda šokolaad kaussi ja lisa vahukoor. Kuumuta kuuma vee vanni kohal kuni šokolaad on sulanud ja sega see ühtlaseks massiks vahukoorega.

2. Tõsta kauss veevannilt, jahuta veidi ning lisa kreemjas palsamiäädikas.

3. Jahuta segu külmkapis kuni see on tahenenud.

4. Tahenenud segust vormi käte vahel ümmargused pallid, veereta need kakaopulbris, kuni trühvlid on täielikult kaetud.

5. Söö või pakenda :)

NB! Magusama trühvli soovijale soovitan lisada kindlasti suhkrut, sest vastasel korral jääb trühvel tõesti liig mõru. Seda enam, et palsamiäädikas lisab natukene hapukust juurde.

Esmaskordselt sai sellel aastal proovitud ka marmelaadi tegemist :) Peaks mainima, et vajaks veel praktikat ning timmimist, kuid pilt väärib sellegipoolest avaldamist. Lihtsalt värv on nii ilus :)



Jõuluõhtu magustoiduks aga sai kook, mis valmis puht juhuslikult apsaka tõttu :) Ja sai tõeliselt hea...



Maapähkli-brownie


2, 5 dl tumedat muscovado suhkrut
2 dl suhkrut
0, 5 tl soola
1 dl sulatatud tumedat šokolaadi (või sama kogus kakaopulbrit)
7,5 dl piima (sellist rasvasemat)
50 g võid
2 dl maapähklitükkidega maapähklivõid
1 tl vanillisuhkrut
100 g nisujahu
2 muna

Valmistamine:

1. Kuumuta kastrulis suhkrud, sool, šokolaad või kakaopulber ja piim. Lisa või ja kuumuta keemiseni. Keeda 5 minutit ja tõsta tulelt.

2. Lisa maapähklivõi, vanillisuhkur ja jahu ning sega mass ühtlaseks.

3. Lase massil vahepeal jahtuda. Seniks vahusta munad.

4. Lisa vahustatud munad massile ning kalla segu vooderdatud kandilisse vormi.

5. Küpseta 180C-kraadini eelnevalt soojendatud ahjus ca 1 h kuni mass tardub.

6. Serveeri vahustatud vahukoorega. Ära vahukoorele enam suhkrut lisa, sest kook ise on magus ;)



Uute pealehakkamisteni,

Veronika

2 kommentaari:

Silja ütles ...

kui kaua see ilus suhkrukiht marmelaadidel peal püsis? tegin jõlupakki ka marmelaadi aga nii kui olin lõpetanud suhkrustamise, oli juba esimestelt suhkur kadunud... ja kuidas maistes? kas selline "päris"??? minu omad olid nagu liig akummised.. mis vahekorras panid vedelikku ja agar-agarit?
aga ilus värv küll! mis mahl? (oh.. ni palju küsimusi...:)

Veronika ütles ...

See suhkrukiht ei tahtnud ikka üldse peal püsida :( Ei tea mina, kuidas see sinna peaks jääma. Tekstuur oli tõesti selline kummine... kuigi ma tegin selle detsembrikuu Oma Maitse retsepti järgi ning ei ületanud ettenähtud kogust. Pressisin ise värske apelsinimahla ning tegin sellest :) Maitse jäi selline tiba mõrkjas, mis mulle iseenesest maitses, kuid koos selle tekstuuriga ei sobinud.