neljapäev, 20. jaanuar 2011

Täitsa mojo'ta, kuid selle tagasitulekuni pakun head parfeed


Vahest vist lihtsalt on nii, et mojo kaob ära ning muud ei jäägi üle, kui oodata pikisilmi tagasitulekut. Seda ma siis teengi nüüd ajal, mil tundub, et mu kokkamismojo on minust lõplikult lahti ütelnud. Oh ei, ärge saage minust valesti aru. Ma teen leiba ja igapäevaselt süüa. Ja alles siin ühel õhtul tegin mitte ühe, vaid kaks (!) keeksi. Aga no, säde on puudu... Ma isegi ei tea, millal või millest see võis alguse saada. Äkki pärast esmakordset 3-tunnist heeringaga mässamist, mille kestel püüti mulle küll korduvalt selgeks teha, et heeringat ei ole võimalik luudest täiesti puhtaks teha, kuid mida ma ei võtnud kuulda. Osaliselt siis naiivsusest või lootusest, et ma olen kõikvõimas ning osaliselt tulenevalt ebameeldivast lapsepõlvemälestusest, milles figureerivad uhaa ja luu, mis mul kurgus istus ja elamist segas umbes nädalakese. 

Tegelikult võis see alguse saada ka pärast teistkordset samasugust kogemust heeringaga. Tagatipuks leidis teatud kodanik õhtul hambaid puhastades sealt kuskilt vahest heeringa luu. Täiesti masendav... Mul on tunne, et heeringas on mu vaenlane.

Ah, nojah, mis-seal-ikka... tegelikult tahtsin ma hoopis rõõmustada ühe vana võla likvideerimise üle. Eksperiment eelmisest talvest. 


Metspähkli parfee karamellikastmega
Retsept laenatud The Italian Dish blogist, kus on ilusti samm-sammult pildid ka juures

Pralinee:
500 g metspähkleid 
1 klaas suhkrut 
1/4 klaasi vett
Parfee:
1 vaniljekaun
1/4 klaas suhkrut 
4 suurt muna, eraldatud 
2 klaasi vahukoort 
näputäis soola

Karamellikaste:
1 klaas suhkrut
6 spl võid
1/2 klaasi vahukoort

Valmistamine:

1. Kõigepealt valmista pralinee. 

Selle jaoks eemalda metspähklitelt kestad. Seda on võimalik teha metspähkleid kõigepealt ahjus 220C kuumusel röstides umbes 4-5 minutit. Seejärel eemalda pähklid ahjust ja mässi puhtasse rätikusse. Rulli neid rätikus "aktiivselt" (võib olla ka trenni eest, kui higi lahti lööb :D). Selle peale peaks enamik kestadest pähklist lahti lööma. Nüüd eralda pähklitest umbes 115 g ning pärast nende tükeldamist aseta need kõrvale. Ülejäänud pähklid jäta terveks.

Pane pralinee jaoks eraldatud suhkur ja vesi paksupõhjalisse potti ning aseta pliidile keskmisele kuumusele. Kui suhkur on ära sulanud ja kuldpruuniks muutunud, lisa terved pähklid, keera kuumus maha ning sega, et kõik pähklid oleksid suhkrusiirupiga kaetud. Kui suhkrusiirup on juba tumedam kuldpruun, kalla kogu poti sisu eelnevalt fooliumiga vooderdatud plaadile ning aja ühtlaselt laiali. Jäta see nüüd seisma kuni mass ära jahtub ning moodustab suhkru-pähkli plaadi. Kui see on jahtunud, siis murra plaat tükkideks ja pulseeri blenderis väiksemaks (kuid siiski peaksid tükid jääma suhteliselt hamba all tuntavateks, pulbriks ei ole vaja blenderdada). Seejärel eemalda kogusest pool ning aseta kõrvale. Ülejäänud pool pulseeri blenderis võimalikult väikesteks tükkideks. Mõlemad pähkli-suhkrusiirupi kogused lisatakse parfeele.

2. Seejärel valmista parfee.

Valmista ette kaks väiksemat saiavormi vooderdades neid küpsetuspaberiga. Puista mõlema vormi põhjale tükeldatud metspähklid.

Eemalda vanillikaunast seemned ning vahusta seemned ja suhkur koos munakollastega suures kausis kuni segu on hele-helekollane. Teises kausis vahusta vahukoor kuni moodustuvad pehmed tipud. Kolmandas kausis vahusta munavalged näputäie soolaga kuni moodustuvad väga jäigad tipud. Seejärel lisa kogu (nii peenelt kui suuremateks tükkideks) purustatud metspähkli-suhkrusiirupi pralinee, vahustatud vahukoor ja munavalged munakollase segule. Ettevaatlikult sega läbi. Jaga mass kahe saiavormi vahel. Mässi ümber toidukile ja aseta külmikusse kuni serveerimiseni. 

Serveerimisel tasub terava noaga vormi seinad õrnalt üle käia ja sisu kallutada lõikelauale vm alusele. Esmasel serveerimisel lõikasin parfeest viilud, järgnevatel kordadel kasutasin jäätiselusikat.

3. Lõpuks valmista karamellikaste.

Kalla suhkur paksupõhjalisse potti ning aseta pliidile keskmisele kuumusele. Suhkru sulades sega pidevalt. Kohe kui suhkur hakkab keema lõpeta segamine. Võib kallutada potti, kuid mitte segada. Kohe kui suhkur on sulanud ja on ilusat merevaigu värvi, lisa potti või. Sega kuni või on sulanud. Kui või on sulanud võta pott tulelt ning lisa vahukoor jätkates segamist kuni mass on ühtlane ja tükkideta. Kalla kuumakindlasse nõusse ja lase jahtuda toatemperatuuril. Võib säilitada ka külmkapis kergelt soojendades enne serveerimist.

Magusroa serveerimiseks kalla parfee üle karamellikastmega ja raputa soovi korral peale metspähkleid. 

Tõsiselt mõnus suutäis!

Tegelikult sai sügisel ka seenel käidud ja seentest sai ka pirukaid tehtud, kuid eks nendest siis, kui jõudude tasakaal on taastunud. 

Seniks aga pildimaterjali :)





Disclaimer: Pildid on illustratiivse tähendusega, st pildil kujutatud seent ei kasutatud piruka valmistamisel :)



Kuni mojo tagasitulekuni,

Veronika