esmaspäev, 6. september 2010

Ammune unistus - Gordon Ramsay sidrunikook

Üle pika aja tuli meelde, et juba ammu-ammu tahtsin teha ühte ajakirjas Olive ilmunud Gordon Ramsay sidrunikooki. Tegemist oli sellise üritusega, kus ajakirja Olive lugejad võisid mõne oma retseptiga kutsuda "duellile" Gordon Ramsay. Tolles saatuslikus numbris leidis üks lugeja, et tema sidrunikook on Gordon Ramsay omast tükk maad parem. Tol korral võitis küll Ramsay ning tema võidukook nägi väga ahvatlev välja, mistõttu võtsin pikaajalisse plaani seda kooki üks hetk kindlasti teha. Kahjuks olin aga oma ajakirja kuskile heasse kohta ära pannud ega suutnud üles leida. Kuid siis tuli mulle meelde, et üks teinegi blogija märkas seda huvitavat kooki ja jõudis seda ka juba proovida. Just Gordon Ramsay retsepti järgi oli kooki katsetanud Eva, kelle koogitegemisest võite lugeda perenaine.ee lehelt.

Mulle sidrunikook meeldis oma lihtsuse poolest. Selle tegemine ei olnud sugugi aeganõudev, kuid selle välimus on vägagi isuäratav ning jätab mulje nagu oleks koogitegija ikka korralikult vaeva näinud :) Ja muidugi maitse.... mmm.... suurepärane kooslus muretaina krõbedusest ja täidise sidrunilisest õhulisusest, neid eraldamas ainult õhuke šokolaadikiht. Kook ei ole ei magus ega hapukas, vaid just mõnusalt paras, kombineerides kõik maitsed ühtseks tervikuks.


Kahjuks eraldi koogilõigu pilti ma ei saanudki. Kook on lihtsalt nii hea, et pildi tegemine ei tule mõttessegi. Ahjaa... spetsiaalselt "leegiheitjat" mul ei ole, mistõttu lihtsalt kuumutasin ahju grillelemendi maksimaalse temperatuurini ning seejärel panin koogi ahju ca 3-5 minutiks. Igaks juhuks kontrolli, et pealiskiht liigselt põletada ei saaks.

Gordon Ramsay sidrunikook
Algallikad: ajakiri Olive, oktoober 2008 ja perenaine.ee
8 suuremat lõiku

Põhi:
125 g võid
50 g suhkrut
1 muna
250 g jahu

Täidis: 
50 g tumedat šokolaadi
4 munakollast
2 muna
160 g suhkrut
200 ml 35% koort
2 sidruni mahl
suhkrut karamellistamiseks

Valmistamine:

1. Valmista muretainas näppides külm või jahu hulka, kuni moodustub ühtlane mass. Seejärel lisa muna ja suhkur. Sega kuni kõik koostisosad on segunenud ning moodustub ühtlane mass. Vooderda sellega koogivorm ja aseta see külmkappi ca 30 minutiks. 

2. Koogipõhja külmkapis seismise ajal kuumuta ahi 190-kraadini. Seejärel täida põhi küpsetusubadega ning aseta ahju 15 minutiks. Seejärel eemalda oad ning aseta põhi ahju täiendavaks 5 minutiks. 

3. Samal ajal kui põhi on ahjus sulata šokolaad veevannil. Eemalda koogivorm ahjust ja pintselda põhi šokolaadiga kokku. Aseta kõrvale, et šokolaad taheneks.

4. Samal ajal vahusta munad suhkruga, lisa koor ja kahe sidruni mahl. Kalla täidis koogivormi ning küpseta 120-kraadises ahjus 50-60 minutit. Kook peab ahjust võttes pealt veel võdisema. 

5. Kook tuleb seejärel jahutada ning alles seejärel pealt karamellistada. Selle jaoks raputa peale õhuke kiht suhkrut ning aseta täiskuumusel grillelemendi alla ca 3-5 minutiks.  


Voila!

Veronika

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

küpsetusoad??? :)

Veronika ütles ...

Kõlab naljakalt, aga nii ta on... Põhimõtteliselt on tegemist raskusega, et tainas säilitaks küpsemisel oma vormi. Inglise keeles selleks terminiks baking beans. Põhimõtteliselt on olemas ka keraamilised küpsetusoad, vt nt http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Dkitchen&field-keywords=baking+beans. Kuid mina olen selleks otstarbeks võtnud lihtsalt ühe oapaki. Neid siis ma söögiks ära ei tee, vaid kasutangi ainult küpsetamisel.