laupäev, 25. detsember 2010

Beseed

Mäletan, et lapsena tundus beseede ise tegemine raketiteadusena (on sellina asi üldse olemas?). Tartu toonasest Kaunase restoranist toodi ikka aegajalt beseesid koju. Mul on selgelt meeles, et ma ei söandanud ise beseede tegemist käsile võtta, kuigi sellele mõtlesin. Ometi maitsesid nad tol ajal nii head. Nüüd on aeg edasi läinud, mina ise olen suurem ja julgem ning igasugu materjalid-õpetused-retseptid-kogemused internetist kergelt leitavad. Alguse sai kõik sellest, et ma tegin Pavlova kooki, mis vaatamata mu eelarvamusele, osutus igati õnnestunud ja lihtsaks ettevõtmiseks. Ja kuna mul ikka jääb vahel munavalgeid üle, läksid mõtted taas üle aastate beseedele. Võtsin aluseks nami-namist leitud retsepti ja ... kuidas ma küll varem beseede tegemist ette võtnud polnud? See on imelihtne. Ainuke, mida ma ei oska, on see kuidas saada korrapärased ilusad siledad beseed. See-eest on iga minu besee täiesti kordumatu ja auguline.

Munavalgeküpsised
3 munavalget
175 g suhkrut

Munavalged tuleb vahustada tugevaks vahuks. Seejärel tuleb jaokaupa, ise samal ajal pidevalt edasi vahustades, lisada suhkur. Pärast vahustamist võib (aga ei pea) õrnalt juurde segada näiteks pisut kaneeli, riivitud kuivaks pigistatud ingverit, sidrunikoort või vanilliessentsi ... Nami-naimi soovitab laimikoort. Ühesõnaga vabalt valitud maitse.

Tordipritsi või lusika tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kenad kuhjad ning seejärel 110 kraadi juures ahjus umbes 60 minutit küpsetada. Küpsetamise lõpuks peaksid beseed olema pealt kuivad ja seest peaaegu kuivad. Lasta plaadil jahtuda ning alles seejärel eemaldada.

Mina saan sellest kogusest umbes 2 plaaditäit küpsiseid. Nad natuke paisuvad ahjus. Vahel teen ma lisaks mõned suuremad kettad, mida saab pakkuda pannes peale magedat vähese kohupiimaga segatud vahukoort ning marju. Beseesid võib süüa niisama, näiteks kange musta tee kõrvale, või teha neist näiteks magustoitu nimega eton mess - maitseb tõeliselt hästi. Mina vahukoorele suhkrut ei lisa, mage vahukoor tasakaalustab kenasti beseede lääguse. Ja maasikad oma värskuse ning kerge hapususe sobivad sinna juurde nagu rusikas silmaauku.

Piltidest - üleval on kaneeliga maitsestatud sügisesed beseed ja all suvised, ilmselt vanilliga. Talvel sobiks ehk ingveriga?

Triin.

kolmapäev, 1. detsember 2010

Up...

Vaatasin, et viimase postituse olin teinud juba väga ammu aega tagasi. Põhjuseks peamiselt see, et pildid ei taha arvutist kuidagi blogisse jõuda, kuna ei suuda ette võtta postituse kirjutamist. Ehh... loodetavasti jõulude tulekuga paraneb ka blogimise sagedus :)