esmaspäev, 27. september 2010

Kuldne moos

Jagan pilti, kuna selle moosi värv on lihtsalt niiiiiii ilus :) Tegemist õunamoosiga, kuid ma ei mäleta, et selle värvus nii intensiivne kollane oleks olnud... Tegin täna õunamoosi esimest korda ning varasem mälestus on vanaema poolt tehtud moosist. Selle värv oli aga tuhmim... või vähemalt minu mälestustes. 

Vanad lemmikud

Sellel aastal sai lisaks hapukurkidele ka teisi köögivilju natuke hoidistatud... näiteks kabatšokke. Retsepti sain meie toredalt Peipsiveere kurgimüüjalt, sestap ka sildid vene keeles. Tuli välja, et kõik kohalikud ostavad kabatšokke kokku, kuna tulemus nii hea :)

esmaspäev, 6. september 2010

Ammune unistus - Gordon Ramsay sidrunikook

Üle pika aja tuli meelde, et juba ammu-ammu tahtsin teha ühte ajakirjas Olive ilmunud Gordon Ramsay sidrunikooki. Tegemist oli sellise üritusega, kus ajakirja Olive lugejad võisid mõne oma retseptiga kutsuda "duellile" Gordon Ramsay. Tolles saatuslikus numbris leidis üks lugeja, et tema sidrunikook on Gordon Ramsay omast tükk maad parem. Tol korral võitis küll Ramsay ning tema võidukook nägi väga ahvatlev välja, mistõttu võtsin pikaajalisse plaani seda kooki üks hetk kindlasti teha. Kahjuks olin aga oma ajakirja kuskile heasse kohta ära pannud ega suutnud üles leida. Kuid siis tuli mulle meelde, et üks teinegi blogija märkas seda huvitavat kooki ja jõudis seda ka juba proovida. Just Gordon Ramsay retsepti järgi oli kooki katsetanud Eva, kelle koogitegemisest võite lugeda perenaine.ee lehelt.

Mulle sidrunikook meeldis oma lihtsuse poolest. Selle tegemine ei olnud sugugi aeganõudev, kuid selle välimus on vägagi isuäratav ning jätab mulje nagu oleks koogitegija ikka korralikult vaeva näinud :) Ja muidugi maitse.... mmm.... suurepärane kooslus muretaina krõbedusest ja täidise sidrunilisest õhulisusest, neid eraldamas ainult õhuke šokolaadikiht. Kook ei ole ei magus ega hapukas, vaid just mõnusalt paras, kombineerides kõik maitsed ühtseks tervikuks.


Kahjuks eraldi koogilõigu pilti ma ei saanudki. Kook on lihtsalt nii hea, et pildi tegemine ei tule mõttessegi. Ahjaa... spetsiaalselt "leegiheitjat" mul ei ole, mistõttu lihtsalt kuumutasin ahju grillelemendi maksimaalse temperatuurini ning seejärel panin koogi ahju ca 3-5 minutiks. Igaks juhuks kontrolli, et pealiskiht liigselt põletada ei saaks.

Gordon Ramsay sidrunikook
Algallikad: ajakiri Olive, oktoober 2008 ja perenaine.ee
8 suuremat lõiku

Põhi:
125 g võid
50 g suhkrut
1 muna
250 g jahu

Täidis: 
50 g tumedat šokolaadi
4 munakollast
2 muna
160 g suhkrut
200 ml 35% koort
2 sidruni mahl
suhkrut karamellistamiseks

Valmistamine:

1. Valmista muretainas näppides külm või jahu hulka, kuni moodustub ühtlane mass. Seejärel lisa muna ja suhkur. Sega kuni kõik koostisosad on segunenud ning moodustub ühtlane mass. Vooderda sellega koogivorm ja aseta see külmkappi ca 30 minutiks. 

2. Koogipõhja külmkapis seismise ajal kuumuta ahi 190-kraadini. Seejärel täida põhi küpsetusubadega ning aseta ahju 15 minutiks. Seejärel eemalda oad ning aseta põhi ahju täiendavaks 5 minutiks. 

3. Samal ajal kui põhi on ahjus sulata šokolaad veevannil. Eemalda koogivorm ahjust ja pintselda põhi šokolaadiga kokku. Aseta kõrvale, et šokolaad taheneks.

4. Samal ajal vahusta munad suhkruga, lisa koor ja kahe sidruni mahl. Kalla täidis koogivormi ning küpseta 120-kraadises ahjus 50-60 minutit. Kook peab ahjust võttes pealt veel võdisema. 

5. Kook tuleb seejärel jahutada ning alles seejärel pealt karamellistada. Selle jaoks raputa peale õhuke kiht suhkrut ning aseta täiskuumusel grillelemendi alla ca 3-5 minutiks.  


Voila!

Veronika

pühapäev, 5. september 2010

Mustikakorvikesed

Vahest juhtub nii, et mõni retsept tuleb ise sinu juurde. Nagu see mustikakorvide retsept. Jäi lihtsalt teisest koogiteost muretainast üle ja no ära ju ka ei viska. Ega midagi... said väga head korvikesed, mis on päris heaks vahelduseks muffinitele. Ja no valmistamine on ka väääga lihtne :)




Mustikakorvikesed
Kokku 8 korvikest

muretainast
3 muna
1 kl hapukoort
1/4 kl suhkrut
mustikaid


Valmistamine: 

1. Jaga muretainas muffinivormi 8 vormi vahel.

2. Sega eraldi kausis omavahel muna, hapukoor ja suhkur.

3. Puista vormide põhja mustikaid. Seejärel lisa täidis ja küpseta 200-kraadises ahjus 25 minutit.



Veronika

neljapäev, 2. september 2010

Titaanide kokkupõrge e uus versus vana toidupüramiid

Tarbija24 portaal avaldas eile, 01.09.2010 Eesti Toitumisteraapia Assotsiatsiooni (ETA) poolt välja töötatud uue toidupüramiidi, mis põhineb Harvardi tervisliku toitumise püramiidil ning viimastel aastakümnetel toitumise vallas tehtud teadusuuringutel.


ETA toitumispüramiid

Tegemist ei ole aga riiklike toitumissoovitustega, mis on avaldatud hoopistükkis Tervise Arengu Instituudi (TAI) kodulehel.



TAI toitumispüramiid

ETA poolt avaldatud toidupüramiidi suurimaks erinevuseks riiklikult kinnitatud toidupüramiidist on riisi ja kartuli paigutamine kõige olulisemalt aluselt püramiidi tippu ning toidurasvad vastupidi ülemisest otsast allapoole. Rasvade puhul rõhutatakse enim seda, et tuleb vahet teha headel ja halbadel rasvadel. Koguseliselt kõige rohkem soovitab ETA tarbida köögi- ja puuvilju.

TAI seisukohad ETA poolt avaldatud uue toidupüramiidi suhtes leiate samuti tarbija24 portaalist. TAI julgeb kahelda ETA soovituses asetada kartul nii kõrgele püramiidis.

Minu enda toitumine langeb pigem kokku TAI e riiklike toitumissoovitustega. Ma olen harjunud sööma hommikuti putru ja ka leib on omal kohal igapäevases toitumises (söön kasvõi niisama, kuid mitte prae kõrvale).

Kindlasti söön ma aga soovituslikust rohkem piimatooteid, peamiselt küll keefirit ja kohupiima, aga ka võid ja juustu. No ei saa ma midagi teha, kui keha vajab juustu :)

Puuviljade (aga ka köögiviljade) tarbimine on muidugi kiiduväärt ettevõtmine. Samas ei suuda mina välismaiseid puu- ja köögivilju ostes ning süües vaigistada seda häält oma peas, mis hoiatab mind erinevate pestitsiidide eest, mis nendel kenadel andidel on pesa sisse seadnud. Seega, kas piirame puu- ja köögiviljade tarbimist ainult kodumaistega? Miskipärast arvan, et toitumisspetsialistid ei kiidaks seda heaks... Ja ka ennast ei tahaks söögitegemisel niimoodi piirata. Puhtaid köögi- ja puuvilju pakutavates poodides on aga hinnad tavapoodide hindadest mitu korda kõrgemad. Mida teha? Süüa vähem, aga see-eest puhtaid köögi- ja puuvilju? Aga mis siis kui isegi seda natukest ei jõua kõrge hinna pärast osta?

Kindlasti olen nõus ETA ettepanekuga kaunviljad toitumispüramiidi sisse tuua ning nad ka suhteliselt laiali alusele paigutada. Kaunvilju söön ise ka "heasti", nii et heakskiit oli kerge tulema :)

Kaldun siiski arvama, et iga inimene peaks siiski oma keha kuulama. Meie keha on nii kompleksne masin, et suudab kenasti ette öelda, mida meil parasjagu vaja on ja mida mitte.
 


Veronika