kolmapäev, 28. juuli 2010

Ülevaade menüüst kuumal suvepäeval :)

Kuumaks suvepäevaks osutus minu sünnipäev juulikuus, mil otsustasin pakkuda oma perele midagi maitsvat, aga samas ka kerget. Samuti ei olnud mingit soovi köögis meeletult aega veeta. Ilus ilm oli ju väljas! :)


Suvise sünnipäevalaua menüü

Eelroad

Bruschetta Parma singi ja värviliste tomatitega
ja
Bruschetta võis praetud kukeseentega

***

Pearoog

Arbuusi-kreveti suvine salat

***

Magustoit

Martsipanine kohupiima-mustikakook



Bruschetta Parma singi ja värviliste tomatitega

1/2 baguette, viilutatud ja röstitud
Parma sinki
erinevat värvi tomateid, tükeldatud
basiiliku, tükeldatud
oliiviõli
soola
pipart

Valmistamine:

1. Sega omavahel tükeldatud tomatid, basiilik ja mõni tilk oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga.

2. Aseta röstitud baguette viilud serveerimistaldrikule. Tilguta igale viilule peale natuke oliiviõli. Laota peale Parma singi viilud.

3. Hetk enne serveerimist laota Parma singile tomatisalat ja voila! :)


Bruschetta võis praetud kukeseentega

1/2 baguette, viilutatud ja röstitud
500 g kukeseeni, väiksemaid
võid
oliiviõli
soola
pipart

Valmistamine:

1. Puhasta kukeseened harjaga ning prae tervetena võis pehmeks. Maitsesta. 

2. Aseta röstitud baguette viilud serveerimistaldrikule. Tilguta igale viilule peale natuke oliiviõli.

3. Hetk enne serveerimist laota igale saiaviilule praetud kukeseened. 


Arbuusi-kreveti suvine salat
Algallikas: BBC Good Food, august 2002
Jätkub: 6-8 (sõltuvalt portsjonist)

Kastme jaoks:
1 küüslauguküüs
peotäis koriandri vart
1 tl pruuni suhkrut
1 punane tšillipipar, seemneteta + 1 tl peenelt tükeldatud kaunistamiseks (soovi korral)
2 cm ingverijuure tükk, kooritud ja viilutatud
3 laimi ja 1½ apelsini mahl

Salati jaoks:
1 väiksem arbuus või pool suuremat arbuusi
keedetud ja kooritud tiigerkrevette (mina panin kohe mõnuga)4 talisibulat, peenelt viilutatud
2 sidrunheina vart, peenelt viilutatud
4 cm ingverijuur, kooritud ja lõigatud peenikesteks juppideks
1 laimi koor
3 laimi lehte (võimalusel)
peotäis koriandri ja mündi lehti, tükeldatud

Valmistamine:

1. Kolm tundi enne serveerimist valmista kaste. Selle jaoks aseta küüslauk ja koriander blenderisse 1 tl soola ja 1 tl suhkruga ning sega kuni koostisained moodustavad ühtlase pehme massi. Lisa tšilli ja tsitruseliste mahlad ning pulseeri kombainis kuni ühtlase konsistentsi saavutamiseni. Kata ja aseta külma.  

2. Kaks tundi enne serveerimist lõika arbuusitükid. Tükkide suurus peab olema selline, et mahuks suhu :) Eemalda kõik seemned.


3. Sega omavahel arbuusitükid ja krevetid ning lisa sibul, sidrunhein, ingver, laimi koor ja võimalusel laimi lehed. Aseta külma.

4. Vahetult enne serveerimist sega kaste ning tükeldatud koriandri ja mündi lehed salatiga. Kaunista soovi korral peenelt tükeldatud tšilliga.




Martsipanine kohupiima-mustikakook

Põhi:
200 g nisujahu
100 g võid, pehmet
50 g suhkrut
1 muna
soola, näputäis

Täidis:
500 g kohupiima (soovitan Saida kohupiima, seda tavalist, mitte magusat)
0,75 dl suhkrut
1 muna + 1 muna määrimiseks
2 sl nisujahu
2 sl võid, sulatatud
mustikaid
martsipani

Valmistamine:

1. Soojenda ahi 180C kraadini. Seejärel vooderda ümmargune 24 cm läbimõõduga vorm.

2. Valmista põhi. Selleks sega omavahel kõik põhja koostisained: kõigepealt jahu, suhkur ja sool, siis pehme või ja muna. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Suru see eelnevalt valmispandud vormi põhja. Kahvliga tee täkked sisse ning pane eelsoojendatud ahju 15 minutiks.

3. Sel ajal kui põhi on ahjus võta täidise koostisosad ja sega ka need omavahel.

4. Juhul, kui kasutad lisandina külmutatud marju, siis sega need eelnevalt 1 spl tärklisega.

5. Kui põhi on valmis, võta see ahjust välja ning puista põhjale mustikad ja martsipani tükid. Seejärel kohupiim (proovi katta kõik marjad) ja kõige peale määri lahtiklopitud muna.

6. Küpseta ahjus 25 minutit. Enne serveerimist jahuta maha. Võib valmis teha juba eelmisel päeval.



Sünnipäevadeni,

Veronika