teisipäev, 19. mai 2009

Nostalgia - sõrnikud

Hommikusöögiga ka jätkan :) No ma ju ütlesin, et minu jaoks on hommikusöök tähtsaim toitumiskord.

Sõrnikutega seostub mul kohe, kas ema või vanaema poolt valmistatud õhulised ja juustulised kohupiimapätsid, mis lihtsalt sulavad suus. Ja muidugi see, kuidas sai hilishommikul üles ärgatud ja siis neidsamuseid sõrnikuid suure hapukoorega söödud. Mmmm...

Sõrnikud



1 muna
500 g kohupiima
3 spl suhkrut
1 tl soola
jahu

Valmistamine:

1. Sega omavahel koostisosad kokku. Lisa jahu nii palju, et mass oleks käsitsi vormitav, kuid mitte liiga jahune.

2. Vormi massist kohupiimapätsid ning prae neid mõlemalt poolt, kuni valmimiseni.

3. Serveeri rohke hapukoorega.


:)

Veronika

Hommikusöökide kuningas

Hommikusöök on minu jaoks väga oluline söögikord. Eriti oluline on see minu jaoks aga nädalavahetustel, kuna siis on aega ja tahtmist valmistada midagi, mis võtab rohkem aega ning mida saab pikemalt nautida kogu pere seltsis.

Hommikusöökide kuningaks on minu jaoks munad benedikti moodi (Eggs Benedict). Kusjuures, ma siiani kahtlen, kas muna on selles roas just see peaosatäitja :) Hoopiski suurem roll on ses roas minu arust mängida leival/ saial, mida kasutatakse ja hästi valmistatud hollandi kastmel. Ma ei tee mune benedikti moodi tihti, kuid vahest ikka, kui selline tuju peale tuleb ;)



Munad benedikti moodi (Eggs Benedict)
Kogus 4-le

3 spl valget veiniäädikat
4 kanamuna
maitse järgi leib/sai (klassikalise retsepti järgi küll inglise muffin), kergelt röstitud
hollandi kastet
soovi korral parma singi või suitsulõhe filee viile


Valmistamine:

1. Suures pannis aja keema vesi ning lisa äädikas. Sega läbi.

2. Löö vette katki muna. See peaks jääma ümmarguseks ning mitte laiali minema. Keeda niimoodi 2-3 minutit. Võib ka kauem, kui ei maitse pehme munakollane. Eemalda muna pannilt. Praktika on näidanud, et maksimaalselt on pannil võimalik kooreta keeta kuni 3 muna. Kui suudate rohkem, siis olete tubli :)

3. Röstitud leiva- või saiaviilule määri peale natuke hollandi kastet. Juhul, kui kasutad ka sinki või kala, siis aseta nende viilud nüüd leivale/ saiale. Seejärel aseta muna ning kõige peale veel "rohkelt" hollandi kastet ning serveeri.


Hollandi kaste (Hollandaise sauce)
Kogus sobiv eelnimetatud munaroa tegemiseks

500 ml valge veini äädikat
3 munakollast
200 ml sulatatud ja kooritud võid
sool-pipar


Valmistamine:

1. Redutseeri ehk vähenda kuumutades äädika kogust poole võrra.

2. Keeda suures potis vesi, seejärel keera tuld/kuumust vaiksemaks. Kausis, mis asetuks poti peale ilma vett puutumata, vispelda omavahel kokku munakollased ja 2 tl redutseeritud äädikat.
3. Vispelda kuni massist moodustub vaht, kuid vaata, et see liiga kuumaks ei lähe. Ülekuumenemise vältimiseks võta kauss potilt aeg-ajalt maha ja siis aseta tagasi. Vaht peab olema tugev, kuldne ja õhuline (kokanduslik termin - sabayon).

4. Lisa munavahule väike kogus sooja võid ning sega läbi asetades kausi poti kohale. Eemalda potilt ning sega juurde veel väike kogus võid. Korda kuni kogu või on lisatud ning kausis on moodustunud tihke majoneesikaste. Juhul, kui kaste sai liiga paks, siis võid lisada vett potist, et kastet lahjendada.

5. Viimasena lisa sool ja pipar.

Gordon Ramsey annab nõu, et vältimaks kastme kokkuminemist tuleb segu koheselt kallata ümber puhtasse kaussi ning vispeldada sisse 1 spl jääkülma vett. Seejärel jätkata ülejäänud või lisamist vähehaaval.


Hommikuste maitseelamusteni,

Veronika

Pika vaikuse lõpus

Järjekordselt on olnud pikk vaikus. Selle põhjus ei ole teps olnud minu tahtmatus siia postitada. Samuti ei ole ma kokkamisega lõpparvet teinud. Põhjuseid võib ju tuua mitmeid, kuid egas need midagi muuda. Seega, välja ei hakka end vabandama. Annan taas lubaduse olla tulevikus usinam :)

Et natukenegi enda usina harrastajakoka renomeed taastada :))) siis luban alljärgnevalt kirjutada millestki täiesti uuest ja huvitavast.

Aasta alguses sattusin Stockmannis peale seentele. Ja mis siis, küsite teie... No põhimõtteliselt ei olegi selle faktis iseenesest midagi üllatuslikku. Seeni leiab Stockmannist ka halvematel päevadel. Väga heal päeval on aga Stockmannist võimalik leida šiitake-seent!



Täitsa värsket šiitake-seent! Ostsin kohe suurema karbi, et kodus sellega eksperimenteerida. Kahjuks ei ole ma pärast seda väga head päeva neid rohkem seal näinud. Käin ikka aeg-ajalt igatsevalt seeneletist mööda, kuid võta näpust... Ju oli ühekordne üllatus.

Igal juhul... uudne šiitake-seentest valmistatud roog sai kodus igati kiita.

Šiitake-seene ja tiigerkreveti vokk
Kogus piisav 4




500 g šiitake-seeni
1 väiksem brokkoli
500 g tiigerkrevette
peotäis seedermänniseemneid
seesamiõli
1 tl mett
1/2 laimi mahl
serveerimiseks riisinuudleid


Valmistamine:

1. Valmista meest ja laimi mahlast marinaad krevettide jaoks. Marinaadis ei ole krevette vaja kaua hoida, piisab 5-10 min. Samal ajal tükelda sobivaks suuruseks seened ja brokkoli.

2. Voki eraldi seened, brokkoli ja krevetid ning rösti eraldi pannil seedermänniseemned.

3. Keeda riisinuudlid vastavalt pakil toodud instruktsioonile.

4. Ühenda vokipannil riisinuudlid, seened, brokkoli, krevetid ja seedermänniseemned ning piserda üle seesamiõliga.

5. Serveeri kõrvale valget veini.


Postitusteni,

Veronika