teisipäev, 23. september 2008

Ummamuudu ubinad

Alles hiljuti tegin ma vürtsikat õunapirukat. Kuna see kook on väga maitsev juba selle retsepti järgi tehes, siis ei ole ma seda eriti täiendanud ega muutnud kõikide nende aastate jooksul. Kui nüüd päris aus olla, siis sõltuvalt tujust ma vahel lisan kaneeli, vahel mitte, aga see pigem maitseküsimus, kui midagi muud. Eile aga otsustasin ma katsetada tõeliselt vürtsika õunapirukaga :) Täitsa minu maitse järgi, see tähendab, et piisavalt magus, kuid mitte liiga magus ja natuke muid maitseid vahele. Muud maitsed vaadake retseptist ise järele ;)

Teistmoodi vürtsikas õunapirukas
8 suuremat lõiku

500 g muretainast
7-9 õuna, kooritud ja tükeldatud
1 laimi koor ja mahl
2 tl kaneeli
200 g rosinaid
3 spl konjakit
1 spl heledat muscovado suhkrut
pöidlasuurune ingverijuure tükk, kooritud ja riivitud

Valmistamine:

1. Pane rosinad eelmisel õhtul 2 spl konjakisse ligunema.

2. Sega õunatükid laimi koore ja mahlaga, kaneeli, suhkruga, rosinatega ja ingveriga. Lisa 1 spl konjakit. Aseta kõrvale.

3. Jaota tainas kaheks tükiks (2/3 ja 1/3). Rulli suurem tükk umbes 3 mm paksuseks ümmarguseks latakaks ning vooderda sellega vormi põhi ja ääred. Kalla peale vürtsikad õunad. Seejärel rulli ka väiksem tükk laiali ning kata sellega õunad pealt. Kinnita ääred ning tee pisikesed sälgud.

3. Aseta pirukas 220-kraadisesse ahju 20 minutiks. Seejärel alanda temperatuuri 190-kraadi peale ja küpseta edasi 50 minutit või seni kuni tainas on pealt ilus kuldne. Kui pirukas hakkab pealt liiga tumedaks tõmbuma, siis kata see vahepeal fooliumiga, kuid kindlasti küpseta viimased 10 minutit lahtiselt, et pirukas jääks pealt krõbe.

4. Serveeri soojalt või külmalt jäätise või vahukoorega või täiesti niisama :)



Vürtsikate maitseelamusteni,

Veronika

esmaspäev, 22. september 2008

Mul on pohlad!

Täna oli väga ilus ilm. Taevas oli "sind-sinine" ning päike paistis. Mitte miski ei ole parem, kui jalutuskäik kaunis männimetsas kaugel linnamürast. Veel paremaks teeb kogu jalutuskäigu seltskond ja pohladest punane metsaalune. Pohlasid korjasime just nii palju, et jätkuks mõneks mõnusaks roaks. Kaks tükki said juba täna teoks :)

Kõigepealt võtsin ette pohla-šokolaadikoogi tegemise. See kook paelus mu tähelepanu hetkest, mil avastasin selle Pille blogist. Ma naaaatukene muutsin retsepti lisades tainale sulatatud tumedat šokolaadi ning vähendades kakaopulbri kogust 1 spl koguseni. Eks siis paistab, mis maitsega kook tuli ja mis hinnangu töökaaslased koogile annavad. Nimelt, taaskord on ühel mu kolleegil homme sünnipäev, mistõttu otsustasin talle viia selle tähtpäeva puhul kooki :)

Pohla-šokolaadikook
Allikas nami-nami retseptikogu



175 g võid
3 muna
3 dl suhkrut
2 dl nisujahu
130 g tumedat šokolaadi, sulatatud
1 spl kakaopulbrit (suhkruta)
noaotsatäis soola
1,5 dl pohli

Valmistamine:

1. Sulata või tasasel tulel, lase veidi jahtuda.

2. Sulata keeva vee kohal nõus šokolaad.

2. Klopi munad suhkruga heledaks vahuks. Sega jahu, kakaopulber ja sool ühtlaseks, sega koos võiga ja šokolaadiga munavahu hulka. Lisa ka pohlad ning kergelt sega pohlad taina sisse.

3. Kalla koogitainas lahtikäiva koogivormi sisse. Küpseta 175-kraadise ahju alumisel siinil 30 minutit, kuni koogi servad vormi külgedelt veidi lahti löövad.


Pohlamuffinid
Allikas nami-nami retseptikogu

200 g pohlasid
110
g võid
1 dl vett
2 muna
2,5
dl heledat muscovado suhkrut
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl vanillisuhkrut

Valmistamine:

1. Jaota paberist muffinivormide põhja pohlad.

2. Kuumuta või ja vesi keemiseni. Klopi munad ja suhkur heledaks vahuks. Sega nisujahu, küpsetuspulber ja vanillisuhkur omavahel.

3. Lisa munavahu hulka kuum vee-rasvasegu ning kuivainesegu. Kalla tainas marjadele ning raputa muffinitele peale ka veel mõned pohlad. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.



Muffinid tulid küll väga mõnusad just selle pohla pohlase maitse pärast. Kuidas kirjeldada pohla maitset? See ei ole ei magus, ei kibe, ei hapu... See on pohlane :) Järgmine kord raputan ma muffinivormide põhja lisaks pohladele ka natuke heledat muscovado suhkrut. Seda siis mõnede magusahammaste nõudmisel. Magusa kohvi kõrvale on muffinid sellisel kujul ka väga väga head.

Igal juhul jäi pohlasid veel ülegi, nii et kindel olla võib ühes - varsti saab siit lugeda ka teistest pohlaavastustest.

Pohladeni,

Veronika

esmaspäev, 15. september 2008

Quiche - lahtine pirukas prantsuse moodi

Quiche on prantsuse köögist tulnud ahjuroog, mis koosneb peamiselt munadest ja piimast või koorest ning mida küpsetatakse (mure)taina sees. Muna-piima segule võib enne küpsetamist lisada ka igasuguseid lisandeid ja siinkohal pole rohkem piire kui teie endi fantaasia.

Eesti keeles ei ole quiche mitte midagi muud kui lahtine pirukas. Võtad ära uhke nime, võtad ära ka roa salapära? ;) Tegelikult on quiche väga mõnus roog, mida pakkuda nädala sees külalistele vms. Samuti on võimalik quiche'i lõike sügavkülmutada ja seega on kiirel ajal hea võtta sügavkülmast juba valmis roog. See, kas quiche'i võib sügavkülmutada või mitte sõltub suuresti muidugi sellest, millega quiche on tehtud, nt Lotringi quiche (inglisekeelse nimega Quiche Lorraine, quiche'ide klassika) kannatab sügavkülmutamist, samas kaks ülejäänud postituses toodud quiche'i retsepti ei sobi selleks.

Täiusliku quiche'i põhja retsept
Allikas Good Food, august 2003
Seda tainast saab kasutada kõikide lahtiste pirukate puhul ning sobib ka sügavkülmutamiseks.

200 g jahu
100 g võid
1 muna
1/2 tl soola

Valmistamine:

1. Sega omavahel jahu ja sool ning näpi mass võiga ühtlaseks. Seejärel lisa muna. Siinkohal tasub olla ülesegamisega ettevaatlik, sest üle segades võib tainas osutuda liiga jäigaks. Mässi toidukilesse ja aseta 30 minutiks külmkappi.

2. Kuumuta ahi 180-kraadini ning laota aseta ahjualuse peale küpsetuspaberi leht (see annab küpsetamisel täiendava soojuspahvaka, mis kindlustab läbiküpsenud põhja).

3. Vooderda tainas ümmargusse küpsetusvormi (diameetriga 24 cm) põhja. Torka kahvliga põhja augud, seejärel laota peale küpsetuspaber ning laota sinna küpsetusoad.

4. Küpseta ahjus 10 minutit, misjärel eemalda küpsetusoad ja -paber ning küpseta sedasi täiendavad 10 minutit või rohkem, kuni põhi on kollakas-pruun.

Quiche Lorraine või Lotringi lahtine pirukas
Allikas Good Food, august 2003
8 lõiku

Põhi
1 täiuslik quiche põhi

Täidis
1 spl oliiviõli
6 viilu suitsupeekonit, tükeldatud
5 muna
284 ml kohvikoort
150 ml piima
140 g (gryère) juustu, riivitud
riivitud muskaatpähklit

Valmistamine:

1. Kuumuta õli pannil ning prae peekonitükke umbes 1 minuti vältel.

2. Sega suures kausis omavahel koor, piim ja munad. Lisa juust, muskaatpähkel ning maitsesta. Sega hulka pool peekonist ja kalla segu vormi. Laota pinnale laiali järelejäänud peekon.

4. Küpseta 170-kraadises ahjus 35-40 minutit või kuni segu hakkab muutuma kuldseks. Enne vormist välja võtmist lase paar minutit jahtuda. Serveeri külmalt või kuumalt. Põhiroana serveerides lisa roheline salat.


Värske spinati ja anšoovise quiche
Allikas Good Food, august 2003
8 lõiku

Põhi
1 täiuslik quiche põhi

Täidis
140 g väiksemat värsket kartulit
225 g beebispinatit
284 ml kohvikoort
2 muna
50 g värskelt riivitud parmesani juustu
10 anšoovisefileed oliiviõlis, kurnatud

Valmistamine:

1. Keeda kartuleid soolases vees 6 minutit, kurna ja jahuta külma vee all. Lõika õhukesed viilud.

2. Pane spinat pannile koos 2 spl veega ning sega seda kuni spinat on närtsinud. Jahuta ning kui spinat on piisavalt jahtunud pigista sellest välja liigne vedelik. Tükelda peenelt.

3. Sega suures kausis omavahel koor, munad ja juust. Tükelda pooled anšoovisefileedest ning lisa need kaussi koos rohke pipraga ning kartuli ja spinatiga. Kalla segu vormi. Peale laota laiali järelejäänud anšoovisefileed ja riivi juustu.

4. Küpseta 170-kraadises ahjus 35-40 minutit või kuni segu hakkab muutuma kuldseks. Enne vormist välja võtmist lase paar minutit jahtuda. Serveeri külmalt või kuumalt. Põhiroana serveerides lisa tomati-basiiliku salat.


Värskete köögiviljade ja kitsejuustu quiche
Allikas Good Food, august 2003
8 lõiku

Põhi
1 täiuslik quiche põhi

Täidis
40 g võid
85 g suvikõrvitsat, nurga alt (diagonaali) viilutatud
85 g aedubasid, poolitatud
85 g värskeid või külmutatud rohelisi herneid
3 talisibulat, pealsed tükeldatud, pead neljaks lõigatud
300 ml piima
25 g jahu
2 muna
110 g pehmet kitsejuustu
3 kirsstomatit, neljaks lõigatud

Valmistamine:

1. Sulata või potis ja prae rohelisi köögivilju ja sibulaid 5 minutit, segades kuni need pehmenevad. Lisa potti piim ja jahu ning sega tule peale kuni vedelik pakseneb kastmeks. Jahuta ca 5 minutit segu vahepeal segades, et vältida naha teket.

2. Lisa segule juurde munad ning maitsesta. Kalla segu vormi. Peale laota laiali tomatid ja kitsejuust.

4. Küpseta 180-kraadises ahjus 40 minutit või kuni segu hakkab muutuma kuldseks. Enne vormist välja võtmist lase paar minutit jahtuda. Serveeri külmalt või kuumalt. Põhiroana serveerides lisa roheline salat.




Endale meeldib mulle lahtiste pirukate juures kõige rohkem võimaluste avarus ning see lihtsus, millega maitsev roog valmib. Alati võib ette valmis teha ja sügavkülma "unustada" pisikesi tainapakikesi, mida vajadusel kohe kasutada saab. Täidiseks võib kasutada aga kõike, mis parasjagu külmkapis üle on. Endale maitses nii köögiviljade ja kitsejuustuga quiche, kui ka Lotringi quiche. Mõlemad on väga mõnusad, kuigi ise annaksin eelistuse köögiviljadega quiche'le Anšoovistega quiche'i retsepti pole veel proovinud, kuid võttes arvesse maitsete kombinatsiooni, siis olen kindel, et ka see viib keele alla.

Ülaltoodud retseptid on ainult esialgseks eksperimenteerimiseks, et käsi kindel oleks, seejärel aga ideede andmiseks... Sky's the limit! :)

Katsetamisteni,

Veronika

Porgand koogis

Eile otsustasin, et küpsetan oma töökaaslasele tänase sünnipäeva puhul koogi, porgandikoogi. Tegelikult on see vist isegi rohkem porgandi-ananassi kook. Igal juhul on see väga tervislik kook, kuna seal on nii porgandit, ananassi, kui ka banaani :)

Porgandi-ananassi kook
Allikas Good Food, august 2003
8-12 lõiku

Põhi
300 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
1/2 tl soola
2 banaani, püreestatud
175 g heledat muscovado suhkrut
3 muna
175 ml õli (retsept soovitab päevalilleõli, mina olen alati kasutanud oliiviõli)
ca 175 g porgandit, riivitud
2 ananassiviilu, tükeldatud
50 g kreeka pähklit, purustatud

Kate
200 g Philadelphia toorjuustu
50 g tuhksuhkrut (valikuline)
1,5 laimi mahl (vastavalt maitsele)

Valmistamine:

1. Ühenda ühes suuremas kausis omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda, sool ja sega. Lisa banaanipüree, suhkur, munad, õli ning sega korralikult, kuni mass on täielikult segunenud. Seejärel sega sisse riivitud porgandid, ananassitükid ja pähklid ning vala see lahtikäivasse tordivormi.

2. Küpseta 150-kraadises ahjus ca 1 tund, kuni kook on kerkinud ja läbi küpsenud. Võta kook ahjust välja ja jäta jahtuma.

3. Katte valmistamiseks ühenda omavahel toorjuust, soovi korral suhkur ning maitse järgi laimi mahl. Kui kook on jahtunud määri kattesegu peale.

4. Serveeri :) Kook on ülimalt hea ning ei kuiva ära ka mitmepäevase seismise järel.





Kookideni,

Veronika

neljapäev, 11. september 2008

Kabatšokist nii ja naa

Mul on käsil taas nami-nami ühiskokkamise ülesanne - köögivilja- ja seenekotletid. Samuti on mul kabatšoki üleküllus. Sel suvel on kõigil "kabatšokiannetajatel" väga hea saak...

Juba kahel korral sel nädalal olen teinud kabatšokistn kotlette. Kolmapäeval tavalisi kabatšokikotlette ning täna juustu-kabatšokikotlette. Mõlemad tulid väga head. Üldse mulle maitsevad igasugused köögi- ja juurviljadest tehtud pannkoogid ja
/ või kotletid. No näiteks, kasvõi drannikud või porgandikotletid või... Mmmmm... isu tekib ainuüksi neile mõtlemisest. Seekordsel köögiviljakotleti tegemisel avastasin, et väga heaks lisandiks hapukoore kõrval on Nopri talu küüslauguvõie. Selle koostisaineteks on kohupiim, hapukoor, küüslauk ja maitseroheline. Ehk siis, saab ka kodus hästi hakkama sellise kastme tegemisega

Juustu-kabatšokikotletid



1 või 1,5 kabatšokki, peenelt riivitud
150 g juustu, riivitud
2 muna
1/2 kl jahu
soola

Valmistamine:

1. Riivi kabatšokk ning pigista mahl välja enne kui kaussi asetad. Riivi ka juust, kuid suurema riiviga kui kabatšokk.

2. Sega omavahel kokku kabatšokk, juust, muna, lisa jahu ja sool.

3. Vormi lusikaga pannil tainast kotletid ning prae mõlemalt poolt.

4. Serveeri hapukoorega või Nopri talu küüslauguvõidega või... katseta millegi muuga ;)

Kusjuures, kõige parema osa unustasin ma ju hoopiski rääkida. Nimelt, köögiviljakotletid on täiesti universaalsed :) Neid sobib süüa nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks. Sobivad igaks toidukorraks. Ma ütlesin ju, et universaalsed... Tegelikult ei ole üldse tähtis, millal sa neid pakud, ära süüakse nad niikuinii, kuna nad lihtsalt on niiii-niiiiii head.

Edukate katsetamisteni,

Veronika

teisipäev, 9. september 2008

Re-take juustu-kabatšokipirukast

Alles hiljuti tegin juustu-kabatšokipirukat, mis oli meie peres suur hitt. Kuna külmas oli poolik väikesest kõrvitsast, siis otsustasin, et see poolik sobib väga hästi selles roas ära kasutada. Kindlasti mõjutas seda ka mu eelmisest korrast jäänud plaan seente ja/või tomati lisamise kohta.

Antud piruka tegemisel läks nihu ainult üks asi, aga oi kui tähtis! Nimelt - põhi. Jap, ma läksin seda teed, et ei teinud teps mitte oma lemmik-sada-korda-proovitud-muretainast, vaid hoopiski tavalist või-jahu-tiba vett põhja. Seda enam, et jahuna kasutasin tatrajahu. Mitte et selles oleks midagi halba, vastupidi. Lihtsalt seekordne põhi ei lähe enam kordamisele ja järgmisel korral teen tatrajahust muretainast Salme Masso retsepti järgi nagu ikka.

Juustu-kõrvitsapirukas
6-8 inimesele



400 g tatrajahust muretainast
100 g võid
500 g kõrvitsat
3 tomatit
2 munakollast
200 g juustu, riivitud
soola
musta pipart

Valmistamine:

1. Valmista muretainas ja vooderda sellega vormi põhi ning servad. Küpseta 170-kraadises kuumuses 10 minutit, kuni tainas tõmbub kergelt kollakaks.

2. Lõika kõrvitsatükid väikesteks kuubikuteks. Sulata pannil või ja hauta kõrvitsatükid pehmeks.

3. Sega munakollased riivitud juustu, tomatite, maitseainete ja lõpuks kõrvitsatükkidega. Tõsta segu vormi ja küpseta 170-kraadi juures ca 20 minutit.

Kõrvale võiks pakkuda salatit. Hooajaliselt sobib praegu nt klopitud kurgisalat.

Maitseelamusteni,

Veronika

Clafouti või clafoutis? Hoopiski flognarde :)

Käesoleva projekti võtsin ette tänu nami-nami ühiskokkamise üritusele. Lisaks sellele, et ühiskokkamised on väga lõbusad (saab enda omaga uhkustada ja teiste tulemusi vaadata), siis seekord on mängus ka natuke omakasupüüdlikkust. Nimelt, on loositakse septembrikuu ühiskokkamistest osavõtnute vahel välja kolm Tessa Kirose raamatut. Muidugi peab siis osa võtma! :)

Tegelikult olen tahtnud clafouti't teha juba ühiskokkamise algusest peale, kuid kuidagi pole seda va aega olnud, st et teised projektid on vahele tulnud... Nüüd siis aga on clafouti aeg särada :)

Clafouti on prantsuse magustoit, milles kasutatakse värskeid puuvilju (traditsiooniliselt kirsse) ja tainast. Tulemus on hämmastavalt sarnane pannkoogile, mistõttu võib öelda, et clafouti sobib väga hästi ka hommisöögiks, aga sellest hiljem.

Roog on pärit Limousin'ist ning 19. sajandil levis selle valmistamine üle kogu Prantsusmaa.

Kuigi valdavalt kasutatakse clafouti tegemisel kirsse, siis tegelikult võib kirsid asendada ka teiste hooajaliste puuviljadega, nt ploomid, jõhvikad jms, samuti võib kasutada ka nt kuivatatud ploome. Sellist rooga kutsutakse flognarde'iks või siis flaugnarde'iks.

Üldjuhul ei soovitata kirssidel kivide eemaldamist, sest kivid annavad maitsele väga omapärase nüansi. Samas on muidugi ilma kivideta clafouti't palju lihtsam ja ohutum süüa. Maitse asi...

Niisiis... nagu ka alguses sai mainitud, võib clafouti't süüa ka hommikusöögiks. Kuid traditsioonilise clafouti retsept on rammus, sisaldades sealhulgas võid ja palju rohkem suhkrut. Seepärast tuli retsepti mugandada hommikusöögilikumaks ning antud retsepti järgi valmistatav clafouti kindlasti ka on.

Ploomidega clafouti
Allikas Joy of Baking
2-3 inimesele

ploome (vastavalt olemasolule ja maitsele)
1/4 kl rummi
2 spl võid
4 spl suhkrut
1/2 kl jahu
1/4 tl soola
2 muna
1/2 kl piima
1/2 tl vanilliekstrakti

Valmistamine:

1. Lõika ploomid pooleks ja eemalda kivid. Jäta taina valmistamise ajaks rummi sisse ligunema.

2. Valmista tainas segades omavahel kokkujahu, sool, muna, piim, vanilliekstrakt ja 2 spl suhkrut.

3. Võta ploomid rummist välja ja sega järelejäänud rumm taina sisse.

4. Kuumuta pann ja sulata pannil või. Seejärel pane pannile ploomid, milledele lisa 2 spl suhkrut ning sega kuni suhkur muutub siirupiks.

5. Aseta ploomid küpsetusaluse põhjale ning kalla üle tainaga. Küpseta 220-kraadises ahjus ca 15-20 minutit kuni clafouti on kerkinud. Ära vahepeal ahjuust lahti tee, sest siis clafouti ei kerki.

6. Serveeri soojalt raputades üle tuhksuhkruga või maitsestamata jogurtiga, hapukoorega või vahukoorega. Mina sõin külmalt järgmisel päeval ilma lisanditeta ja oli ka väga hea :)







Kokkamisteni,

Veronika

esmaspäev, 8. september 2008

Juustukook with a twist

Reedel oli mu vanaisa sünnipäev. Ta sai 78 aastaseks. Ta käib iga päev jalutuskepp käes "jooksmas". Ta on optimist. Ta tunneb end alati suurepäraselt. Tal on alati kõik suurepärases korras. Ja üldse, vinguda on alati lihtsam. Mulle ta mantra meeldib :) Loodetavasti olen tema vanuses ka selline üdini positiivne ja aktiivne.

Nüüd tagasi söögi juurde :) Peokorraldus langes tädi õlule, et mitte koormata vanaema-vanaisa. Tädi vastutas ka soolase eest peolaual. Ma vastutasin magusa eest :) Selle ma võtsin enda peale eelkõige seetõttu, et mul oli juba üks retsept valmis vaadatud ning ma kannatlikult ootasin põhjust, et kook valmis teha. Põhjus ei lasknud end kaua oodata.

Retsepti, millele olin juba eelnevalt silma visanud leidsin Baking Bites blogist ning koogiks oli Mocha Chocolate Chip Cheesecake.

Mokka šokolaaditükkidega juustukook
Allikas Baking Bites


Põhi:
1/3 kl toatemperatuuril võid
1/4 kl suhkrut
1 kl jahu
2 spl kakao (aga just nö päris kakao, mitte suhkruga kakaojoogi pulbrit)

Kate:
450 g Philadelphia toorjuustu, toatemperatuuril
2/3 kl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
1 spl kanget kohvi
3 muna
1 kl hapukoort
200 g tumedat šokolaadi (kasutasin 70% Lindt'i šokolaadi), millest 110-120 g läheb sulatamisele ning ülejäänud 80-90 g tükeldamisele

Valmistamine:

1. Põhja valmistamiseks kreemista kõigepealt omavahel või ja suhkur. Seejärel lisa jahu ja kakao ning sega nii kaua kuni saad ühtlase puruse massi. Suru see mass lahtikäiva vormi põhja ning küpseta 170-kraadises ahjus ca 15 minutit.

2. Samal ajal kui põhi ahjus küpseb sega omavahel katte komponendid. Kõigepealt toorjuust suhkruga, kuhu lisa seejärel vanilliekstrakt ja kange kohv. Seejärel lisa ükshaaval munad. Iga lisamise järel sega massi nii kaua kuni muna on selles ühtlaselt segunenud. Lisa hapukoor ja sulatatud šokolaad ning viimasena sega juurde šokolaaditükid.

3. Kalla kattemass vormi ning küpseta 150-kraadises ahjus 50-55 minutit. Seda, kas kook on valmis või mitte võid kontrollida koogi ühtlase võbelemise kaudu. Võta kook ahjust välja ja lase jahtuda. Seejärel pane kook kuni serveerimiseni külma.

Kook oli väga maitsev ning kohvi kõrvale justkui loodud. Järgmisel korral ma ehk hoiaksin teda ahjus 45 minutit, sest minu maitsele sobib kreemisem juustukook rohkem. Maitse asi! Kõik sõid ja kiitsid (v.a mu vanaema, kes ütles, et kook on kibe, aga tema ei lähe arvesse, sest tema sööb ainult äärmiselt magusaid asju ;)).

Kookideni,

Veronika

P.S. Baking Bites blogis olev pilt on palju parem kui minu oma (valgustus oli halb, käsi värises ning kaaspidulistel puudus kannatus:)), nii et koogist adekvaatse pildi saamiseks soovitan külastada allikat.

teisipäev, 2. september 2008

Mul on tekkinud uus lemmik...

Kõik algas paar aastat tagasi, kui ma märkasin teda oma sõbranna juures. Sõbranna kiitis kui head ideedeallikat ja ka teostusel polnud vigagi. Sellest hetkest alates on mul pidevalt olnud mõtetes ta endale saada. Tegudeni aga ei tahtnud kuidagi jõuda kuni... kuni nüüd augustikuus.

Nimelt, augustikuus otsustasin ma interneti avarustest endale lõpuks tellida Didi Emmons'i kokaraamatu Vegetarian Planet: 350 Big-Flavor Recipes for Out-of-This-World Food Every Day.



Pealiskaudne sirvimine ja lehtede voltimine on kõik, mida ma olen jõudnud selle lühikese aja jooksul, mis see raamat on minuga koos olnud teha. No tegelikult ei ole see päris tõsi... olen piilunud ka retseptide kõrval olevaid kaste, kus autor annab lühikese ülevaate teatud toidukomponentidest jms. Ja ma võin öelda, et olen rahul... kuni järgmise raamatuni ;)

Eks ma hoian teid jooksvalt kursis ka retseptide osas, mida kavatsen lähiajal hakata katsetama.

Stay tuned!

Veronika

esmaspäev, 1. september 2008

Ploooooomid!

Laupäeval sai Keskturult ostetud ilusad kodumaised ploomid. Osa läks muidugi söögiks, aga osa lihtsalt pidid minema ploomikoogiks :) Ikka seetõttu, et retsept oli juba valmis vaadatud ja läbi mõeldud.

Ploomikook
Allikas BBC Good Food
8-12 lõiku



500 g muretainast
100 g mandleid, purustatud
5 muna
142 ml kohvikoort
100 g võid, sulatatud
150 g suhkrut
ploomid, kogus vastavalt suurusele, poolitatud ja kivi välja võetud

Valmistamine:

1. Rulli muretainas lahti ja vooderda sellega vorm. Aseta vorm ahju ning küpseta 180-kraadi juures umbes 10-15 minutit.

2. Klopi omavahel mandlid, munad, koor, või ja suhkur ning kalla vormi. Säti poolitatud ploomid massi sisse. Küpseta ahjus umbes 20-30 minutit.

Koogi maitse oli väga huvitav. Koogi põhi ei tohiks mingil juhul olla magus, sest vastasel juhul jääks kook liiga lääge.


Veronika

P.S. Pilt ei ole küll kõige õnnestunud, kuid loodetavasti saan lähitulevikus panna üles ka parema kvaliteediga foto.